Äter hunden gräs?

Äter hunden gräs?

Nu när våren kommer och det börjar spira i marken är det många hundar som äter gräs. Men varför gör de det, och är det farligt?

Förr sa man att det blev lågtryck och regn om hunden åt gräs, men det är förstås gammal vidskepelse och stämmer inte. Men varför äter så många hundar gräs egentligen?

Faktum är att ingen vet, men det finns tre teorier som brukar nämnas:

Det är genetiskt

Hunden är ju en allätare, och passar gärna på att stoppa i sig lite av varje om tillfälle ges, även om den får bra och tillräckligt med mat hemma. Instinkterna säger helt enkelt att det gäller att passa på att ta för sig när det finns ätbart. Det har nog de flesta av oss blivit varse någon gång då hunden blixtsnabbt stulit något från bordet eller svalt en kattbajs på 0,3 sekunder …

Att gräs står på menyn är också naturligt eftersom när hundar jagar själva, äter de oftast upp hela sitt byte. Det betyder även maginnehållet, och då bytesdjuren ofta är gräsätare blir gräs en naturlig del av dieten.

Det är något som inte står rätt till

Ytterligare en teori är att om hunden äter mycket gräs är det något problem med magen. Eftersom gräs är både trådigt och stickigt irriterar det mage och svalg, vilket gör att hunden lätt kräks. Då får hunden snabbt upp det olämpliga den ätit.

Äter din hund ofta stora mängder gräs och sedan kräks bör du ta kontakt med en veterinär. Det kan finnas bakomliggande medicinska problem, till exempel magkatarr. Det kan också vara så att ni behöver byta till ett foder som innehåller mer fibrer.

De gillar det, helt enkelt!

För många hundar verkar gräs bara vara gott gratisgodis. De tuggar glatt i sig, men kräks inte eller visar på annat sätt att de inte mår bra av det. Högt i kurs verkar kvickrot stå, och även maskrosblommor, och de är ju svårutrotade ogräs vi människor ofta vill slippa. Så kan hunden absolut få fortsätta mumsa, så länge gräset inte är till exempel besprutat med ogräsmedel, nygödslat eller på annat sätt giftigt förstås. Det är ju verkligt lågkalorigodis …

Till skillnad från många andra rovdjur gillar hundar oftast sött, kanske älskar din gräsätare även blåbär och hallon?

En del hundar verkar också tycka att det är trevligt att stå och tugga lite grönt tillsammans, som en social aktivitet. Valpar som är uppvuxna med en mamma som åt gräs fortsätter ofta själva med beteendet. En del hundar kan också börja nappa åt sig gräs när de är stressade.

Källa: Livescience, Barkpost

 

 

Aktuellt