Åsas Blogg

Åsas blogg: Vid årets slut

I slutet av december brukar jag sakta upp, tänka igenom vad jag minns från året som gått, och sedan planera framåt för nästa år. Under många år har det handlat om nå olika sorters resultat – jag tycker att det är roligt att tävla och kelpan likaså, och framför allt tycker jag att jag blir en bättre tränare när jag har inplanerade tävlingar som ”check-punkter”.

Detta året känner jag annorlunda. När jag ser tillbaka på 2018 så är det helt andra saker som dyker upp i huvudet än de få tävlingar vi ställde upp i.

När jag kom hem en dag i maj och min äldsta tik inte kunde hålla balansen, inte hade någon kontroll över sin kropp. Paniken när jag var helt övertygad om att detta var slutet. Att gråtande ringa runt bland veterinärer som gör hembesök och konstatera att ingen hade tid förrän efter helgen. Lättnaden när hon var bättre redan nästa dag, och ännu bättre nästa, och på måndagen få konstaterat av ”vår” veterinär att hon kommer att bli i stort sett återställd. ”Old dog vestibular syndrome” hette det hon hade. Hon blev helt återställd efter cirka en månad och det har hållit i sig.

Kelparna lyckliga och lösa

Lyckan första gången jag kände mig helt trygg med att släppa kelparna lösa i våra nya omgivningar efter flytten. De tycker om att vara lösa. Jag tycker om att kunna ge dem det. Men då måste det fungera – och träning ger resultat.

Att jag numera ofta lider av ”canine paralysis”, dvs att jag har en kelpa sovandes i mitt knä som vägrar flytta sig. Självklart kan jag då inte röra mig. Tur att jag har en snäll man som hämtar saker till mig. (Kanske, men bara kanske, utnyttjar jag situationen som en ursäkt att vara lat…)

Stoltheten över kursdeltagare som hittar nya verktyg ihop med sina hundar, och nya sätt att tänka runt gamla problem. Jag blir genuint mallig när det går bra för dem jag hjälper. ”Det där är MIN elev. Hen är helt fantastisk!”

Gammeltiken Mårran. Bild av Åsa Jakobsson

Ögonblick av stolthet

Boksläppet av ”Klick! Hundfotografering med glädje”, kurssläppet av en ny videokurs i hundfotografering på Moderskeppet, att få vara proffshundfotograf i tidningen Fotosidan, de två poddar som jag fått prata i (”Drinking from the toilet” och ”Hundpodden med Kicki och Fanny”). Ögonblick av genuin stolthet och glädje!

Fotograferingen av tjänstehundar under två intensiva dagar för boken ”Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord”. Så mycket känslor. Helt magiskt.

Och glädjen i att jag nu äger min tid och får göra det som jag älskar – fotografera och lära ut – på fulltid. Det är helt otroligt att jag är så lyckligt lottad att jag kan leva på det jag brinner för!

Jag undrar vad jag tänker tillbaka på samma tid 2019?

Åsa 

Åsa Jakobsson är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto. Hon är dessutom författare till böckerna ”Lugn och fokuserad hund” och ”Klick! Hundfotografering med glädje”, och en nyutgivning av hennes första bok ”Vardagslydnad med klicker” kommer under 2019 på Klickerförlaget.  Åsa driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie och håller kurser IRL och online via KelpieStuds. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valldemar och Mårran i allt som är roligt, och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad.

 

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret