Är whippet din ras?

Är whippet din ras?

1. För vilken typ av ägare passar en whippet?

Whippeten har ofta ett behagligt temperament med en öppen och glad inställning till sin omgivning. Rasen passar aktiva ägare, som valp kan den vara både aktiv och uppfinningsrik, även inomhus. Den passar bra som förstagångshund, då den är anpassningsbar och lätt att sköta. Pälsen behöver inte trimmas utan det räcker att bada hunden vid behov.

2. Finns det någon typ av miljö eller ägare som inte passar rasen?

Vinthundar sägs ofta vara svårtränade, och är väl knappast förstahandsvalet för den som vill hålla på med tävlingslydnad. Men faktum är att det finns framgångsrika whippets inom både rallylydnad, viltspår, agility och freestyle. När man tränar en vinthund gäller det att ha gott godis och inte tråka ut den.

Tycker du att hundar inte ska var i soffor och sängar är whippeten troligen inget bra val. En whippet vill vara nära sina människor, den älskar att ligga och mysa i soffor och sängar, gärna även under täcket.

3. Vad är lämpliga aktiviteter och hur mycket aktivering behöver den dagligen?

Exakt hur mycket aktivering en whippet kräver kan variera mellan olika individer, men då den är en vinthund är det viktigt att den får springa och sträcka ut regelbundet. Med valpar är det lika viktigt att träna passivitet som att aktivera dem. För mycket aktiviteter för en ung hund kan leda till att den får svårt att koppla av och därmed verkar överaktiv. Vuxna whippetar deltar gärna i lure coursing eller andra typer av hundkapplöpning. Agility och annat fartfyllt brukar också vara uppskattat.

4. Finns det något särskilt man bör tänka på om man funderar på att skaffa en whippet?

En whippet behöver rejäla promenader, gärna cykelmotion, men den har också ett behov av att få springa lös och sträcka ut. Då jaktinstinkten ofta är stark kan det vara klokt att främst låta hunden springa fritt på inhägnat område.

5. Vad är det bästa med whippeten?

De är följsamma, vänliga, kärleksfulla och otroligt mångsidiga.

Aktuellt