Är staffordshire bull terrier rasen för dig?

Är staffordshire bull terrier rasen för dig?

En staffe är ingen vakthund. Den älskar människor, mest små sådana, och vill alla väl. Det är därför den tålmodiga och leende hunden fått beskrivningen Nanny Dog.

  • En aktiv familj med humor vill staffen ha. Det är sådan den är själv. Den älskar livet och vill vara mitt i hela tiden. Det spelar ingen roll om det är under utevistelsen eller i soffan, det är mitt i som gäller. Innebörd av egen-tid förstår den inte.
  • Med rätt motivation och sällskap lär den sig snabbt nya saker. Alla fartfyllda aktiviteter som bygger på samarbete, som till exempel agility, nosework och lydnad passar rasen.
  • Den behöver få använda huvudet, inte bara rusa på. En god och tydlig fostran och tidig socialisering krävs, för fortfarande kan kämpaglöden finnas kvar där inne. En tydlig uppfostran är inte detsamma som fysiskt hård, det är inte vad den här rasen behöver.
  • En staffe startar sällan bråk men den backar inte en tum om den blir provocerad av en annan hund. Det gäller att ägaren av en staffe är mycket väl medveten om den här sidan vid kanske utmanande hundmöten. Men det är alltså då den blir provocerad som det kan gå hett till, med rätt hundkompisar så kan en staffe leka och springa ikapp hur länge som helst om den bara får.

Det var i kolgruveområden i England som Staffordshire Bull Terrier användes främst som råttfångare men även som slagskämpe i hundkamper. Hundhetsning är sedan länge tack och lov förbjudet och idag är rasen en mysig sällskapshund som älskar människor.

År 1962 kom den första individen av Staffordshire Bull Terrier från England till Sverige, och idag har vi cirka 7 400 registrerade hundar av den här livsglada rasen.

En staffe kan glömma att den har en stor styrka i förhållande till sin storlek när den kommer framdundrandes i rena glädjeyran. Det gäller att rädda det som räddas kan om inte bromsen tar i det här muskelpaketet, fast de är förvånansvärt smidiga också och kan visst gira – om det behövs.

I tidig ålder behöver man börja träna en staffe på att kunna vara passiv och det är den, gärna med dig, för får en staffe välja sällskap så är valet enkelt, den väljer människan före en hundkompis.

I rasstandarden kan vi läsa att; Rasen är känd för sitt okuvliga mod och sin ihärdighet. Den är mycket intelligent och tillgiven. Den skall vara djärv, orädd och fullständigt pålitlig.

Aktuellt