SNÄLL + STRÄNG – Är ni osams om hur hunden ska fostras?

SNÄLL + STRÄNG - Är ni osams om hur hunden ska fostras?

Ordning och disciplin eller klappar och kel? Hund i sängen eller i en korg i hallen? Det är inte alltid matte och husse tycker lika. Prata ihop er från början så går inte tjafset ut över hunden och husfriden.

Alla som har barn vet hur lätt man ryker ihop när man tycker olika om något som har med de små att göra. Hur lätt det blir att man alltid hamnar i samma mönster, om och om igen. ”Skrik inte åt honom så där, han blir bara rädd då.” ”Brukar du låta henne gå hem, jag trodde vi hade kommit överens om att hon ska sitta i vagnen då?”

Samma problem kan dyka upp när man skaffar hund tillsammans. Den ena vill ha ordentlig pli på hunden och kör med sträng uppfostran redan från början. Det är sitt och ligg, plats och hit, och ner från soffan och kort koppel. Medan den andra kanske tycker att det är rätt jobbigt att vara sträng mot hunden och helst bara vill ha det lite snällt. Vad gör väl det om hunden ligger i soffan, den är ju ändå en familjemedlem!

Kan låta som bagateller, men om man inte pratar ihop sig om hur man vill ha det kan det här leda till ständigt bråk och tjafs.

– Man är olika i grunden, och därför är man olika med sin hund också, säger psykologen och hundägaren Marie Carlsson. Och hunden lär sig ganska snabbt vem som fungerar hur. Det kan vara okej att man är lite olika, men det får ju inte bli för mycket, eftersom det blir förvirrande för hunden då.

Kom överens om de största riktlinjerna

Marie tror att det viktiga är att man sätter sig ner och pratar igenom de största riktlinjerna, och hur man vill att de ska vara. Ska hunden få vara i soffan eller inte? Och ska man försöka få den att gå fot ute?

– Ett tips är att börja med att gå gemensamt på hundkurs, så att inte bara den ena går. Man lär sig massor där. Man träffar andra hundägare och får en massa tips och inspiration. Det är mycket bättre om båda tar del av det, så att det inte blir den enas hund sedan, säger Marie.

Är det så att man funkar och gör lite olika med hunden bör man heller inte hålla på att ständigt tillrättavisa varandra, tycker Marie.

– Om man till exempel är ute och går med hunden och retar sig på något den andra gör, låt det vara och prata hellre om det i lugn och ro sedan. Det är aldrig kul när någon talar om för en att man gör fel. Om man redan från början känner sig lite osäker blir det inte bättre av att den andra klagar på en.

Hunden är ett gemensamt projekt

Marie tror att just osäkerheten ofta är boven i dramat. Kanske har den ena haft hund tidigare och känner sig lite säkrare på sig själv, medan den andra är novis. Försöker man inte balansera upp det är det lätt hänt att hunden blir väldigt mycket ”den enas” hund, samtidigt som den andra liksom ger upp och drar sig tillbaka.

– Men det blir roligare för alla om man ser hunden som ett gemensamt projekt, säger Marie.

Så gå en kurs ihop, gå på promenader tillsammans, låt hunden bli ett kitt som håller er samman i stället för en källa till bråk. Det blir mycket mysigare så.