Var rädd om jakthunden

Är jakthunden i form för höstens uppgifter?

Är jakthunden i form för höstens uppgifter?

En jakthund, som denna älghund, måste vara i god fysisk form för att klara sitt tuffa jobb i skogen. Var rädd om jaktkamraten!

Ibland är förutsättningarna inte optimala, kanske din jakthund inte fått den bästa träningen inför säsongen som den egentligen behövt. Men med rätt träning kan hunden ändå klara jobbet.

Jakthunden behöver ha en hel del mil i benen innan älgjakten drar igång nu i höst för att klara sin uppgift. Under en älgjakt kan en hund springa så långt som uppåt fyra mil. Då vill det till att hunden är i god fysisk form för att orka – och inte skada sig. En utmattad hund gör också lättare misstag, vilket förstås också kan påverka jobbet i skogen.
Men när temperaturerna legat över 30 grader dagtid och det inte varit särskilt mycket svalare på kvällarna, har det på många håll varit svårt att ge hunden den träning den behöver.

Går relativt snabbt att få upp konditionen

– Nu när det är svalare kan man äntligen börja cykelträna för kondition. Det är det vanligaste träningen bland jägarna, säger Maria Knutas, fysioterapeut som återkommande skriver i tidningen Härliga Hund.
– Att få upp konditionen på en hund går ganska fort (cirka 4-5 veckor) om du lägger lite energi på det. Men jakten drar igång alldeles snart och allt hinns inte med riktigt. Detta medför såklart ännu större risker för skador när muskler, hjärta och lungor inte riktigt är förberedda för jobbet.

Var noga med uppvärmning och nedvarvning

Finns det ändå något vi kan göra för att hjälpa jakthunden?
– Om du har några veckor kvar till jakten börjar träna konditionen på olika underlag, gärna så likt de marker hunden ska jobba i som möjligt. Ni behöver också vara extra noga med uppvärmningen. En hund med dålig kondition och inte tillräckligt mycket muskler kan ändå klara sig något bättre om den värms upp ordentligt. Värm upp genom att gå en promenad med hunden i koppel. Låt den göra sina behov och börja sedan gå med den ”off-track”. Det vill säga ute i obanad terräng. Samma underlag som den kommer att jobba i när vi släpper den på jaktarbete. Öka successivt takten. Uppvärmningen bör ta cirka 30 minuter.

Långsam promenad

För att jakthunden ska orka med att jobba flera långa dagar är det viktigt att låta hunden gå av sig på en lugn långsam promenad på kvällen när ni kommit hem. Självklart är det också viktigt med maten, att hunden får i sig foder med högt energiinnehåll så den orkar jobba så hårt som de gör. Har du möjlighet så kan det vara bra att ge ett lättsmält mellanmål under dagen, avslutar Maria Knutas.

Dessa goda råd gäller förstås inte bara jakthundar, utan alla hundar som utför ett hårt fysiskt arbete i jobb, lek eller träning.

Text Susann Gson Engqvist, Foto Getty Images

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu