Är hunden doktorns bästa vän?

Är hunden doktorns bästa vän?

Tio minuter med en hund. Det räcker för att minska smärtan hos patienter på akuten. Det visar en ny studie publicerad i mitten av mars. 

Kanske en terapihund på akuten är bättre än 2 Ipren i handen? Ja, för en ny studie visar att det räcker med tio minuter med en hund för att minska smärtan hos patienter på akuten. Allt enligt en studie som publicerades i mars.

Husdjur viktiga för hälsan

Resultaten av studien ger lite optimism för både patienter och vårdgivare som ofta brottas med bristande resurser. Det finns numera en hel del forskning som visar att husdjur är en viktig del av vår hälsa på olika sätt.

”De motiverar oss, de ger oss rutiner, de ger kärlek, omtanke, en livsmening”, säger studieförfattaren Colleen Dell, professor vid University of Saskatchewan till CNN.

Terapihundar minskade smärta

Studien, publicerad i tidskriften PLOS One, bad över 200 patienter på akuten att rapportera sin smärtnivå på en skala från 1 till 10 (med 10 som högsta smärtnivå). En kontrollgrupp fick ingen åtgärd för sin smärta. Deltagarna i den andra gruppen fick 10 minuters tid med en terapihund. Därefter bedömde patienterna sina smärtnivåer igen. Det visade sig att de som fick besök av hundarna rapporterade mindre smärta.

”Resultaten av studien är lovande”, säger Colleen Dell. ”Vår nuvarande förståelse av effekterna av terapihundbesök på akutmottagningar är ganska begränsad. Så det är särskilt viktigt att ha mer forskning inom detta område.”

Hur kan vården använda terapihundar?

Dells förhoppning är att forskning som den här studien innebär att vi kan sluta fråga om terapihundar är användbara i ett medicinskt sammanhang. Istället ska vi fråga hur terapihundar hjälper och hur vi bättre kan integrera dem med sjukvården.

Det kan även tänkas att en terapihund inte bara hjälper patienten med smärta. Att som sjukvårdare se att patienter lider, och sen se dem få hjälp innebär att en terapihunds närvaro kan hjälpa hela sjukvårdsteamet.

Vill du veta mer?

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0262599

Aktuellt