Är en saluki rasen för dig?

Är en saluki rasen för dig?

Salukin är sällskapshunden som gillar att vara tillsammans med sin familj.

Det är oftast full fokus och fart, eller lugn och stillsam vila som gäller.

Det bästa du kan ge en saluki är en härlig utevistelse med fri löpning där hunden kan sträcka ut rejält. Efter ett sådant pass är den vuxna hunden lugn och stilla inomhus, och den ligger gärna hopkurad och vilar, och sällan reser den sig upp och följer efter dig om du lämnar rummet.

Att promenera med en saluki brukar inte vara några problem. Det här är en hund som inte drar i kopplet. Den anpassar sig efter din takt och går lugnt vid din sida.

Har du den stillsamma hunden lös så kan dock den starka jaktinstinkten bli för mycket om den ser ett för den jaktbart byte – och då går det fort. Väldigt fort!

Tryggast för alla parter är att salukin får rasa av sig i en stor inhägnad.

Viktigt är att den som valp tas med i den miljö den ska leva i och att den viktiga sociala träningen också uppfylls.

Barn i familjen är inget hinder men salukin vill inte bli behandlad av barnahänder som drar och klappar hårt. Blir den däremot behandlad med respekt så funkar det fint.

Salukin uppskattar en rasfrände i hemmet men rådet från salukiägare är att inte skaffa båda hundarna samtidigt, det går smidigare om den första hundtiden är förbi innan hund två kommer in över tröskeln. Det är alltså inte ovanligt att det i en salukifamilj finns två eller flera hundar i hemmet.

Läs mer om saluki hos rasklubben Svenska Salukiringen, www.saluki.se  

Aktuellt