Är en grand danois hunden för dig?

Är en grand danois hunden för dig?

Är man stor måste man vara snäll, en beskrivning som verkligen stämmer in på en grand danois. Rasen är känd för att vara exceptionellt snäll och fin tillsammans med barn och även om den enorma kroppsbyggnaden kan verka skrämmande är den något av en perfekt familjehund.

  1. En grand danois kräver sitt utrymme och man måste se till att ha tillräckligt med plats för att hysa den.
  2. En grand danois äter förstås också mycket mer än en liten hund.
  3. I motsats mot vad man kan tro, kräver den däremot kräver inte så mycket motion, men gillar att vara med på familjeaktiviteter utomhus.
  4. Viktigaste perioden i en grand danois liv är första levnadsåret, på grund av den snabba tillväxten. Det är då viktigt att den äter rätt och motioneras lagom. Att växa så fort frestar på kroppen!
  5. Det är även viktigt att den redan under första året får en konsekvent och bra uppfostran för att bli hanterbar på sikt.

Fakta:

Mankhöjd:  Mankhöjd på hanar är lägst 80 cm, 90 cm bör inte överskridas. Mankhöjd på tikar är lägst 72 cm, 84 cm bör inte överskridas

Färger: Gul, tigrerad (randig), blå, svart och harlekin (svart och vitfläckig).

Vikt: Standarden saknar viktangivelse, men för en hane varierar vikten mellan 55-90 kg. En tik väger mellan 45-60 kg.

Livslängd: Cirka 8-10 år.

Pälsvård: Grand danois har en mycket lättsam pälsvård. Den badas vid behov. Vid fällningsperioderna höst och vår borstas pälsen ur.

Hälsa: Tonsillit (infektion i halshandlarna), disposition för magsäcksomvridning och dilaterad kardiomyopati (förstorat hjärta) är något som kan drabba rasen.

Mentalitet: Rasen ses som snälla jättar som är måttligt lekfulla, tillgivna och fina tillsammans med barn. De vaktar sitt hem.

Helhetsintryck: Grand danois förenar genom sitt ädla helhetsintryck resning, kraft och elegans med en stor, kraftig och välbalanserad kroppsbyggnad. Rasen skall varken vara grov eller för elegant och se ut som en staty, en ”Apollon” bland hundraser.

Aktuellt