Är du rädd för vildsvin?

Är du rädd för vildsvin?

Vildsvinsstammen har ökat under många år, och nu sprider de sig allt mer över landet. Finns där vildsvin där du bor, och är du orolig att möta dem när du går i skogen?

Numera hör man ganska ofta, i alla fall om man bor i Södermanland och Uppland som vi på Härliga Hunds redaktion gör, att folk är oroliga för att möta vildsvin när de är ute med hunden i skog och mark. Vildsvinsstammen har också ökat kraftig de senaste tiotal åren. Jaktsäsongen2015/2016 sköt jägarna faktiskt fler vildsvin än älgar, närmare 90 000 stycken. Hittills i år har det inträffat över 2000 viltolyckor med vildsvin i trafiken, vilket är cirka 400 fler än älgolyckorna. Så nog finns de där ute.

Exakt hur många vildsvin det finns i Sverige  är svårt att hitta statistik för, men stammen sägs idag vara relativt stabil. Däremot sprider de sig mer över hela landet. Dagtids syns de sällan, och de är oftast väldigt skygga. Men rör du dig tyst i skog och mark där det finns vildsvin, de uppbökade spåren efter dem brukar vara lätta att upptäcka, kan det hända att ni möts.

Det ska mycket till innan ett vildsvin går till attack mot en människa. Men en lös hund kan vara i farozonen. De senaste åren har mellan cirka  100-150 jakthundar dödats av vildsvin, vilket är betydligt fler än som dödas av varg. En sugga med kultingar är oftast mycket mån om att skydda sina små och kan bli hotfull. Unggaltar i flock sägs också kunna vara extra stöddiga, likt bröliga tonårsgäng. Men det kanske bara är en skröna? En osann skröna är i all fall att suggan kan få upp till tre kullar per år. Det stämmer inte, en kull varje år är däremot normalt.

Vi som jobbar på redaktionen har sett vildsvin på långt håll flera gånger, men de har alltid sprungit iväg. Hunden har förstås också varit kopplad eller i lina. Men lite läskigt har det allt känts.

Finns det vildsvin där du bor? Är du orolig? Har du haft närkontakt någon gång? Berätta!Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Själens rehabilitering  

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vill du få hjälp av Härliga Hunds hundcoach Fredrik?