Är din hund för tjock?

Är din hund för tjock?

Man talar allt oftare om att hundars fysik går åt samma håll som för människorna. Vi blir fetare. Vi äter fel mat och rör på oss för lite.

Ändå visar det sig, att endast ett fåtal av alla hundägare tycker att deras hund är för tjock. Men landets veterinärer håller inte med, en enkätundersökning bland Sveriges veterinärer ger en helt annan bild – de upplever att hela 45 procent av hundarna lider av övervikt.

Det stämmer inte alls överens om hundägarnas bild av det hela. Endast nio procent av hundägarna tycker att deras hundar är överviktiga. Det rimmar alltså dåligt med den verklighet som veterinärerna möter på kliniken eller djursjukhuset. Det visar två undersökningar som Agria Djurförsäkring låtit göras.

Hundägarna är förstående med att de stora bovarna i kampen mot övervikt är – föga förvånande – för mycket mat i kombination med för lite motion. Men också att hundarna äter fel typ av foder. En extra köttbulle eller en ostskiva verkar vara vanligt att sticka åt hunden, med försämrad livskvalitet och i värsta fall förkortad livslängd som följd.

Varför är det så svårt att banta sin hund?

Det handlar väl bara om att minska på maten eller?

-För att få  fler friska och glada hundar krävs rätt mängd av foder och motion. Det låter enkelt, men det gäller att bryta invanda vanor och att alla i hundens familj är med på noterna, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

15 procent av hundägarna anstränger sig inte alls för att hjälpa hunden att gå ned i vikt. Den gruppen som däremot vill göra något åt problemet försöker framför allt att minska på fodret men också att öka motionen.

Gör det något om hunden är för tjock?

Men vad spelar det för roll om hunden är extra rund om magen? Precis som för oss människor så kan övervikt leda till flera allvarliga problem med hälsan. Förr eller senare får hunden problem med försämrad livskvalitet och sjukdomar – diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar och leversjukdomar. Tunga raser löper också större risk för avslitna korsband och andra traumatiska skador. Ohälsan medför inte bara besvär och smärta utan också livslånga, kostnadskrävande behandlingar och i värsta fall ett förkortat liv.

Så här håller du koll på hullet

  • Våga fråga din veterinär om hunden är lagom i hullet
  • Du ska kunna känna hundens revben och den ska ha en tydlig midja
  • Belöna hunden med hundgodis eller några bitar av dagsransonen av hundfodret
  • Mät upp fodret utifrån rekommenderad mängd på förpackningen
  • Ge aldrig hunden sötsaker

Motionera regelbundet och gör det som passar din hund– cykla, spring, promenera. Prova dig fram och ha roligt tillsammans!

Aktuellt