Är din hund en matslukare? Så kan du lösa problemet!

Är din hund en matslukare? Så kan du lösa problemet!

Vissa hundar verkar aldrig bli mätta – retrievers och inte minst labradorer brukar utmärka sig när det gäller det.

– Forskare har faktiskt hittat en gen hos labradorer som verkar tyda på att de inte riktigt blir mätta, säger Emma Almquist, etolog och hundinstruktör.

I sitt yrke som instruktör tar Emma emot människor som kommer med sina hundar för att de har ett problem med hunden som de inte vet hur de ska lösa.

Berikning kan hjälpa

– Lösningen på problemet kan vara att ge hunden möjlighet att få utlopp för beteendet på ett sätt som vi tycker är okej. Ge exempelvis hunden som älskar att gräva eller tugga på saker en grop att gräva i eller ben att tugga på, säger Emma Almquist.

När den omättliga hunden hamnar i ett hem där den får två deciliter mat på kvällen och två på morgonen, kanske den inte ens märkt att den ätit.

– Den har i princip inhalerat maten – kanske svalt tre gånger – och att få tugga och svälja mat verkar påverka känslorna av mätthet.

Emma Almquist, etolog och hundinstruktör med sin hund Ossi. Foto: Amanda Sjöland.

Emmas förslag på berikning:

Det kan hjälpa att öka mättnadskänslan genom att ge mer mat – men såklart inte mat som gör att hunden blir överviktig.

Torrpoppade popcorn utan salt är populärt och kalorisnålt. Rivna morötter, kokad potatis och överkokt ris kan också funka. Även ben och matleksaker kan öka mättnadskänslan.

– Kom ihåg att ge med måtta och fråga din veterinär om du är osäker på om någon matsort passar just din hund. Kom också ihåg att alltid först och främst kontrollera att hunden är frisk om du upplever en förändring i din hunds beteende, därefter kan berikning vara en bra idé.

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Getty Images.

 

Aktuellt