Är bi- och getingstick farligt?

Är bi- och getingstick farligt?

Det är lätt hänt att hunden trampar på ett bi eller en geting exempelvis på klöverblommor i gräsmattan. Det gör förstås ont, men hur farligt är det egentligen? Och vad ska man göra om hunden blir stungen i munnen?

Generellt kan man säga att om hunden bara får ett enstaka bi- eller getingstick är det oftast ofarligt. Det gör ont, kanske svullnar det på bettstället och blir en öm rodnad på huden, men blir sällan värre än så. Du kan hjälpa hunden genom att kyla av bettstället, till exempel med en kylklamp i en ren strumpa (du ska inte lägga kylklampen direkt på huden). Skölj av såret och om gadden sitter kvar så ta bort den, men försök inte klämma eller suga ut giftet.

Allergisk reaktion visar sig snabbt

Men precis som hos människor finns det hundar som är extra känsliga. Om din hund är allergisk  visar sig reaktionen ganska snabbt efter sticket. Hunden blir allmänpåverkad, kan kräkas, få andningsbesvär eller svullna kraftigt.

Stor svullnad kan innebära en risk även om din hund inte är allergisk, speciellt i munnen eller halsen. Då kan svullnaden göra det svårt att andas. Blir din hund stucken många gånger eller i halsen så håll den under noggrann observation och kontakta veterinär direkt om den blir påverkad.

Se upp med jordgetingar

Råkar hunden kliva i ett jordgetingbo kan de aggressiva getingarna flyga upp och sätta sig tillsammans, nästan som ett täcke på hunden, och då kan det bli många stick. Hundar med tjock päls kan klara sig relativt oskadda på de pälsklädda delarna av kroppen, men för tunnpälsade är det värre. Ju fler stick desto större risk för en allergisk reaktion. Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din hund fått många stick.

Viktigt utesluta huggormsbett

Det är inte alltid lätt att se om, eller var hunden blivit stungen. Att den plötsligt intensivt slickar på exempelvis en tass kan vara en ledtråd.  Det är också svårt att veta vad som stack hunden; ett bi, en geting, broms – eller kan det faktiskt ha varit en huggorm? Finns det minsta misstanke om ormbett – kontakta omgående veterinär. Ett ormbett kan var väldigt farligt med symptom som inte visar sig förrrän efter en tid.

Låt inte maten stå framme

Eftersom getingar dras till kött är det klokt att inte låta hundens mat stå framme, särskilt om det är färskfoder. Ha uppsikt över hunden när den äter. Det samma gäller märgben och liknande. Låt dem inte ligga ute om det finns risk för att getingar vill ta sig en smakbit.

Försök också få hunden att låta bli att jaga flugor och andra flygfän. Vissa hundar lär sig visserligen att skilja på fjärilar, flugor och geting, men inte alla.

 

Aktuellt