Experterna svarar

Hur farligt är alger för hunden?

Hur farligt är alger för hunden?

Låt aldrig hunden simma i eller dricka vatten som du misstänker kan innehålla alger.

De flesta väljer att ta med hunden på semestern, men hur ska man hantera alger och sjösjuka? Härliga Hunds veterinär Sandra Göransson, chefsveterinär på AniCura, Sverige, svarar på våra läsares frågor.

Fråga 1: Min hund älskar att bada, och där vi bor är det ofta stora sjok med alger under sommaren. Är det verkligen så farligt för hunden att bada i det? Varför då?

Svar: Algblomning förekommer i Sverige främst under den varmare delen av året, oftast mellan juli och september. Den vanligaste giftalgen är den blågröna algen, av vilken det finns många olika arter som kan orsaka förgiftning hos hund. Algen bildar toxiner (gifter) vilka släpps ut när algen dör. Om algerna är koncentrerade i vattnet behövs vanligtvis ingen större mängd för att hunden ska utveckla förgiftningssymptom. Gifterna är framförallt skadliga för lever och nervsystem. Ett antal dödsfall förekommer varje år hos hundar som badat i eller druckit av vatten förorenat med giftalger.

Det går inte att avgöra om en algblomning är giftig utan ett vattenprov. Därför är min rekommendation att aldrig låta hunden bada där algblomning förekommer. Det är också viktigt att känna till att gifterna kan finnas kvar i vattnet flera dagar sedan vattnet klarnat efter en algblomning. Hundar som tycker om att bada kan med fördel få en liten plaskpool att bada i hemma som ett alternativ.

Vår hund blir åksjuk

Fråga 2: Vi brukar segla på sommaren men vår hund Otto blir åksjuk. Nu har vår hundvakt blivit sjuk, och det verkar som om Otto måste följa med oss på båten ändå. Finns det något man kan göra som lindrar?

Svar: Det finns läkemedel mot åksjuka hos hund, men dessa är avsedda att användas som en engångsdos inför exempelvis en bilresa. Det är alltså inget lämpligt alternativ för en längre vistelse på en båt. Kanske är det bäst för er hund att få vara på ett hundpensionat under er båtsemester i sommar. För en del hundar kan åksjuka gå över eller åtminstone minska med träning. Inför kommande somrar kanske ni i ett tidigt skede kan börja träna er hund att vara med korta stunder på båten, för att se om ni kan förebygga åksjukan. Eventuellt kan denna träning ske i kombination med läkemedel mot åksjuka. Tag kontakt med er veterinär för mer information om detta.

Sandra Göransson,  är chefsveterinär på AniCura, Sverige. Hon har varit veterinär i 13 år och är specialist på hund och katt.
Hon brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret