Apportera trots stora frestelser
Vill du lära din hund att klara av att apportera trots svåra störningar? Lär den att välja apporten trots att hamburgaren är precis intill.

Apportera trots stora frestelser

Väljer din hund apporten trots att det ligger en hamburgare strax intill? Inte? Här får du veta hur du lär din hund att apportera trots att det finns stora frestelser – eller störningar i närheten.

I de tre tidigare artiklar har du fått tips om hur du kan lära din hund att apportera – hur du får den att gripa, hålla fast och lämna av en apport. Här kommer nu alltså den fjärde och sista delen i vår serie ”Apportera Mera”. De tidigare artiklarna hittar du länkade längst ned i artikeln.

Tänk på det som en lek där du lär hunden att den kan få (nästan) allt den vill ha om den först gör det du vill. När hunden fattat galoppen kan du få en hund som gör det du vill – exempelvis apporterar – trots att det är massor av grejer den egentligen skulle vilja göra hellre. De flesta hundar vill nog äta en hamburgare istället för att ta en – i sammanhanget – tråkig apport, eller hur?

Om du tränar med mycket som frestar eller stör när hunden ska lösa en uppgift, får du en hund som klarar väldigt svåra frestelser – så kallade störningar. Det kan vara att hunden ska apportera något men det går lika bra att lära hunden detta vid till exempel inkallning eller när den ska stanna på avstånd.

Belöna bra

Du måste såklart göra träningen succesivt svårare så att hunden vet att det verkligen lönar sig att välja bort störningen. Nyckeln är alltså att bygga upp träningen stegvis och belöna otroligt bra.

Att låta bli hamburgaren är riktigt svårt för en matglad hund. Är din hund inte förtjust i mat kan du använda något annat som störning – exempelvis en rolig leksak, en annan hund eller människa som din hund älskar att springa fram och hälsa på. Eller varför inte en damm om din hund älskar att bada! Störningen ska vara något som din hund väldigt gärna vill ha eller vill göra.

Tänk på det här:

  1. Du måste ha en fantastisk belöning. Kanske belönar du med en hamburgare som du har delat i bitar, eller den där bollen som din hund är ”beredd att dö för”?
  2. Lägg upp träningen så pass lätt att hunden klarar uppgiften. Den ska få mycket information om vad som är rätt beteende och vilja göra om det – alltså behöver du belöna bra. Höj stegvis svårigheten.
  3. Allra bäst är det att ha en medhjälpare när du lär hunden detta. Går inte det behöver du se till att hunden inte kan självbelöna sig. Exempelvis kan du lägga störningen bakom kompostgaller, lägga hamburgaren i en plastlåda med ett lock på (gör gärna hål i lådan så det ändå luktar gott från den) och så vidare.

Gör så här:

  1. Lägg hamburgaren på ett fat och låt din medhjälpare stå och hålla fatet några meter från platsen där du lägger eller kastar ut apporten. Tänk dig en liksidig triangel. Från toppen av triangeln skickar du hunden till ett av hörnen i basen för att hämta en apport. I det andra hörnet står din medhjälpare och håller fatet med hamburgaren. Börja med att vara ungefär fem meter från apporten. Lika långt bort står medhjälparen.
  2. Kasta apporten och be hunden hämta den. Apporten kan vara vad som helst som din hund gillar att hämta. Om den inte klarar det, för att den ser och känner doften av hamburgaren, flyttar du bort medhjälparen så långt det behövs för att hunden ska klara uppgiften. Belöna tokbra! Du kan ha ett fat med en egen hamburgare på som du bryter bitar ifrån och ger hunden under glada tillrop.
  3. Så fort hunden klarar att apportera utan att stanna upp eller springa fram till medhjälparen gör du det svårare genom att flytta medhjälparen lite närmare.
  4. När hunden klarar av att apportera trots att medhjälparen med hamburgaren står en meter ifrån apporten, börjar hen stegvis sänka ner fatet med hamburgaren längre och längre ner.
  5. Blir det för svårt kan du behöva flytta medhjälparen lite längre bort igen, men försök ha kvar hamburgaren närmare marken. I slutänden vill du ha hamburgaren på marken några decimeter från apporten och hunden ska ändå välja apporten. Så småningom ska fatet med hamburgaren alltså ner på marken. Be medhjälparen att hålla i fatet de första gångerna ifall hunden har svårt att motstå frestelsen. Då höjer hen bara fatet om hunden kommer springande.
  6. Nu ska du börja fasa ut medhjälparen. Låt hen flytta sig stegvis bort från fatet med hamburgaren och till slut helt försvinna ur bilden. Du kan också låta medhjälparen belöna hunden med bitar från hamburgaren ibland. När hunden apporterat säger du ”varsågod” och låter medhjälparen locka till sig hunden och ge den en bit.

Avsluta gärna varje träningspass med att hunden får springa fram och ta hamburgaren när den varit riktigt duktig. Säg ”varsågod” så fort hunden lämnat av och låt den äta upp hamburgaren. Men tänk på att det inte ska vara någon lök i hamburgaren och hunden måste förstås tåla att äta den. (Har du tillagat den själv har du ju koll på hur mycket fett, salt och annat det är i och så vidare).

Avsluta gärna varje träningspass med att hunden får springa fram och ta hamburgaren när den varit riktigt duktig.

Om det blir fel:

Om hunden inte kan motstå doften och synen av hamburgaren och springer fram till den, låter du bara medhjälparen höja fatet lite så hunden inte kan sno den. Ropa inte ”nej”, rya inte åt hunden utan skratta lite och hämta lugnt hunden och börja om igen. Du vill att hunden frivilligt ska välja bort hamburgaren! Då får du en hund som verkligen blir säker på beteendet. Det är stor skillnad på att hunden låter bli för att den vet att något är förbjudet att göra och att hunden vet att det lönar sig att göra det du vill.

De första gångerna kanske hunden inte ens klarar av att ta apporten för den är så upptagen av hamburgaren. Försök då leka lite med hunden med en rolig kampleksak, i närheten av medhjälparen med hamburgaren. Du kan dock behöva börja på långt avstånd och leka dig närmare. Kasta sedan leksaken som apport så hunden liksom är inne i ”lekstämning” och kommer igång av bara farten.

Tänk på att …

… detta kan vara väldigt mentalt ansträngande för hunden att träna. Den måste tänka mycket och hålla sig från att sno hamburgaren.
… självkontroll är jobbigt! Därför kan du behöva dela upp träningen på flera träningspass under en vecka.
… att när du startar upp ett nytt pass behöver du backa lite i träningen så du får med hunden på uppgiften.

Detta är den sista i en artikelserie om fyra delar. De tre första artiklarna är:

Del 1 – Lek fram apporteringslusten – den hittar du här.
Del 2 – Lär hunden komma att lämna av i handen – den hittar du här
Del 3 – Lär hunden att släppa på ”tack” – den hittar du här.

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Lars Sandin.

Lena är instruktör och har skrivit böckerna Apportering till vardag och fest samt Valpträning till vardag och fest ihop med Elsa Blomster.Lena och Elsa driver Klickerförlaget som sprider kunskap om positiv hundtärning genom bland annat böcker, kurser och filmer.Lena har fyra cocker spanielar som hon tränat tävlingslydnad, specialsök, personspår, viltspår och agility med. Nu tränar hon mest fågeljakt med dem.