Ännu kan fästingarna vara aktiva

Ännu kan fästingarna vara aktiva

Enligt en undersökning så skyddar endast 45 procent av husdjursägarna sina djur under hösten. Detta trots att det varmare klimatet gör att fästingar och andra parasiter har lättare att överleva och kan därmed sprida sjukdomar under en längre tid av året. 

Fästingar är aktiva när temperaturen överstiger fem grader. När vårt klimat blir varmare blir även fästingsäsongen längre och i delar av Sverige kan den pågå från tidig vår till sen höst.

– Med ett varmare klimat och en längre fästingsäsong kan våra husdjur utsättas för fästingar och fästingburna sjukdomar under stora delar av året. Vi behöver öka medvetenheten kring detta, säger Randi Lintrup, veterinärmedicinsk chef på MSD Animal Health.

Känner inte till riskerna

I en undersökning som genomfördes av MSD Animal Health tidigare i år svarar 45 procent av svenska djurägare att de skyddar sina husdjur mot fästingar under hösten.

– Att knappt varannan djurägare skyddar sitt husdjur under hösten visar att många inte känner till riskerna. Därför är det viktigt att öka kunskapen om detta så att djurägare kan skydda sina husdjur på bästa sätt, säger Randi Lintrup.

Undersökningen

Undersökningen genomfördes online och innefattar svar från 4 777 svenska djurägare på frågor kring hur de skyddar sina husdjur.

”Vilken tid på året skyddar du ditt husdjur mot fästingar och/eller loppor?”

Så här svarade personerna i undersökningen (flerval var möjligt)

Vår             64 %

Sommar   81 %

Höst          45 %

Vinter        25 %

 

 

Genom initiativet Protect Our Future Too vill MSD Animal Health öka kunskapen om hur ett förändrat klimat kan påverka både människor och djur. På initiativets hemsida finns information och råd kring vilka risker våra husdjur kan utsättas för och hur de kan skyddas på bästa sätt.

 

Källa: MSD Animal Health

Aktuellt