Sponsrat innehåll

Köp inte en smuggelhund
Att köpa en smuggelhund är både olagligt och kan stå dig dyrt. Var vaksam och låt dig inte lockas av ljuvliga valpögon. Foto: Getty Images.

Köp inte en smuggelhund

De senaste åren har antalet smuggelhundar skjutit i höjden. Från år 2019 då Tullverket stoppade 200 hundar, 2021 hade man överträffat den siffran, hela 523 smuggelhundar stoppades. Och 2022 ser inte bättre ut.

– Siffrorna visar på en stadig ökning från föregående år. Redan vid halva 2022 har vi stoppat nästan 300 hundar, säger Jörgen Thynell, nationell hundsamordnare på Tullverkets hundenhet. Men mörkertalet är stort, en del fall hittas senare då det framkommer vid veterinärbesök att hunden inte är registrerad i Sverige. Chipet gäller inte och hunden har inte ett godkänt rabiesvaccin.

Jörgen Thynell, nationell hundsamordnare på Tullverkets hundenhet

Olagligt

Det finns inget så frestande och gulligt som en liten valp. Men att köpa en smuggelhund är olagligt. Det är lätt att tro att man räddar den lilla valpen som ser ut att behöva all kärlek den kan få, när säljaren står på en parkering utanför en stad. Det finns skickliga smugglare som fejkar allt från kennelbostad, till alla handlingar och en tik som spelar rollen av mamma till valpen.

– Att vara vaksam är ett måste vid ett köp av hund från till exempel Blocket, säger Anita Moliis Larsson, Chef Djurskador & Produktansvarig Djur på Dina Försäkringar. Läs våra råd inför hundköpet – så att du undviker att stödja den olagliga verksamheten.

– Att köpa en smuggelhund innebär även risk för att den har, eller blir, allvarligt sjuk och har med sig både rabies och dvärgbandmask. Det kan bli både kostsamt och en tråkig start på livet som hundägare, säger Anita Moliis Larsson.

Anita Moliis Larsson, Chef Djurskador & Produktansvarig Djur på Dina Försäkringar tillsammans med Hugo och Kila. Foto: Privat.

Kan bli ett dyrt köp

Ett felaktigt hundköp kan leda till tiotusentals kronor i veterinärkostnader. Så var inte blåögd, och låt dig inte förföras av de mjuka valpögonen. Eller av din starka känsla att du måste rädda den här hunden.

– Hundsmuggling är numera en lukrativ bransch, säger Jörgen Thynell. Priset på hundar har ökat enormt i Sverige de senaste åren. En schäfer kostade för bara några år sen cirka 15 000 kronor, numera är priset runt 20 000 kronor. Olika pudelblandningar kan kosta över 30 000 kronor.

– Det är väldigt olika sätt de smugglas in på. Vanliga privata bilar, eller i större mängder med valpkullar i lastbilar, berättar Jörgen Thynell. Det finns fall där hundarna mår okej, men många gånger hittar vi dem packade under stolar, gömda i trånga utrymmen med dålig syretillgång. Flera gånger har vi hittat valpar instängda i små fågelburar, där har de rest i timtal sittandes, decimeterdjupt i sin egen avföring.

Se upp för ”Blocket-valpen”

Många av dessa valpar säljs på olika köp och sälj-sidor som Blocket och liknande. Ett typiskt scenario vid leverans av en smuggelvalp är att säljaren vill möta upp på annan plats än sin bostad, till exempel en parkeringsplats – då ska du inte köpa valpen.

– Valparna föds oftast upp under mycket dåliga förhållanden i så kallade valpfabriker och får en plågsam resa hit till Sverige, säger Anita Moliis Larsson på Dina Försäkringar. De hanteras som varor och transporteras ofta drogade i bagageutrymmen eller väskor. När de hittas av tullen är många sjuka, uttorkade, undernärda och i så dåligt skick att de måste avlivas.

Svåra att stoppa

Men det är inte alltid lätt att komma åt smugglarna. I några fall har man hittat chipet insytt i ett halsband som sitter på hunden vid införseln. När hunden väl kommit in i Sverige tar man av halsband, och skickar tillbaka det där det kom ifrån. På så vis kan man återanvända chipet vid ett flertal tillfällen.

För så länge det finns en efterfrågan så kommer hundar fortsätta att fara illa i hundfabriker, där hundar varken har tillräckligt med mat, rena utrymmen eller lever under sunda förhållanden. Detta är en verksamhet som styrs av kriminella och de har endast ekonomiskt vinst som målsättning.

TIPS FRÅN DINA FÖRSÄKRINGAR

  1. Be säljaren att fotografera eller ta en kopia av veterinärbesiktningsintyget. Detta får inte vara äldre än sju dagar. Be att få se hundens pass (om den kommer från ett annat land), där kan du se hundens födelsedatum, ursprungsland och vaccinationer.
  2. Kontrollera att stämplarna i dokumenten är svenska eller utländska. Om hunden inte är svensk, hur har den kommit in i Sverige? En valp under 15 veckor kan omöjligen ha förts in i landet lagligt. En utlandsfödd hund ska vara minst 15 veckor för att få föras in i Sverige. Rabiesvaccination får ges från 12 veckors ålder och väntetiden efter vaccination är 21 dagar innan man får resa med valpen.
  3. Be att få en kopia på köpeavtalet. Kontrollera att kontaktuppgifterna i avtalet är till samma person som du har haft kontakt med, samt att adress och övriga uppgifter stämmer. Backa ur köpet om personen du är i kontakt med säger att den hjälper en uppfödare att sälja valpen. Du ska aldrig köpa en valp från någon annan än den som har fött upp valpen.
  4. Ta personlig kontakt om du vill köpa en importerad hund.
  5. Visst kan du köpa en utlandsfödd hund men det är klokt att ta hjälp av en kunnig och erfaren person eller rasklubbarna som kan hjälpa dig genom processen.
  6. Vi rekommenderar att du hälsar på hemma hos uppfödaren och träffar både tik och valparna innan köpet.
  7. Kontrollera att valpen är ID-märkt och registrerad. Renrasiga hundar ska registreras i Svenska kennelklubben och blandraser hos Jordbruksverket. Kontrollera att mamman också finns registrerad om uppfödaren säger att valparna är födda i Sverige.
  8. Du ska få ett max sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär vid köpet.
  9. Jordbruksverkets sida finns bra information för dig som ska köpa hund.