Sponsrat innehåll

Hjälp! Julskinkan är borta!
Vad bör du tänka på inför jul- och nyårshelgernas dukade bord. Foto: Getty Images

Hjälp! Julskinkan är borta!

Du ser att din fina hund slickar sig nöjt om nosen. Du vänder dig om och ska ta lite till av skinka och köttbullar. Då förstår du varför hunden ser så nöjd ut. Är det bråttom nu? Kan man ringa veterinären på självaste julaftonen?

 

 

Så här säger distriktsveterinär Lisa Haglund:

1.

Säkra upp i förväg. Ställ inte godis, mat och annat där hunden kan nå. Påminn vänligt dina gäster om att inte mata hunden eller ge godis, de kanske inte känner till att hundar inte tål allt som människor tål.

2.

Ju tidigare desto bättre är en gyllene regel. Vänta inte på symtom. Om du vet eller misstänker att din hund fått i sig något farligt, hör av dig till oss direkt. Det är mycket bättre att ringa en gång för mycket.

3.

När du ringer veterinären behöver vi göra en första bedömning på telefon av hur stor risken är och hur bråttom det är. Därför är det mycket bra om vi kan få reda på:

• Hur mår hunden just nu?
• Vad har hunden fått i sig, hur
mycket, och när?
• Ungefär hur mycket väger hunden?
• Finns det någon förpackning kvar,
som kan ge information?
• Är det du själv eller någon annan
som äger hunden.

4.

Är hunden fortfarande pigg och nyss ätit av det farliga, och det ligger kvar i magsäcken, kan vi ofta ge medel som framkallar kräkning så att vidare upptag av giftet förhindras. Vi sätter också in åtgärder för att bromsa eller minska fortsatta problem, och för att understödja kroppsfunktioner som kan försämras. För vissa förgiftningar finns också motgift att ge.

 

5.

Och JA – visst kan man ringa Distriktsveterinärerna på självaste julafton!

Dygnet runt, året om finns vi tillgängliga! Här finns Distriktsveterinärerna