Sponsrat innehåll

Fyra faror att se upp med!
Det kan vara svårt för en hund att motstå julens alla frestelser. Foto Getty Images

Fyra faror att se upp med!

Det är inte bara julmaten som kan ställa till det i hundmagen. Här är fyra punkter som veterinär Lisa Haglund vill höja ett varnade finger för.

 

1.

Julblommor – Julstjärna, amaryllis och hyacint har irriterande växtsafter som kan ge obehag i munnen, dregling, kräkning och diarré. Skulle hunden äta själva blomsterlöken så är den också giftig.

2.

Xylitol – sockerfritt godis, men även tandkräm, tuggummi och annat, kan innehålla sötningsmedlet xylitol som kan ge ett mycket snabbt och livshotande blodsockerfall och även leverskada hos hund. Symtomen är förvirring och yrsel, som övergår i medvetslöshet och kramper. Kontakta veterinär direkt om din hund fått i sig xylitol, det är bråttom med behandling.

3.

Främmande föremål – kan fastna i mage och tarm, ge förstoppning eller skada strupen. I juletid är ben från till exempel skinka eller revbensspjäll inte ovanligt. Nätet som sitter kring julskinkan brukar också vara poppis att äta upp, paketsnören likaså.

4.

Kylarvätska, etylenglykol – mycket farligt, skadar njurarna. Förgiftningar sker ofta i samband med byte av kylarvätska. Smakar sött, och är därför begärligt för hunden. Etylenglykol förstör njurarna redan i små mängder, om behandling inte sätts in snabbt. Moderna fordon har oftast den betydligt mindre giftiga vätskan propylenglykol som kylarvätska, men etylenglykolförgiftningar förekommer fortfarande. En njurskadad hund mår illa, kräks, är ofta mycket törstig och kissnödig, kan ha kramper, buksmärtor och bli mycket påverkad. Dödsfall inträffar ibland, när behandling satts in för sent eller inte alls.

 

 

Dygnet runt, året om finns vi tillgängliga! Här finns Distriktsveterinärerna

Och även på självaste julafton!