Än lever hoppet för Leela

Leela, den bortsprungna shetland sheepdog tiken från Colombia har varit borta över ett år. Men man hittar ideligen nya spår.

Än lever hoppet för Leela

Kan det varit Leela, den försvunna sheltien som man sett igen? I snart ett år har hunden Leela varit försvunnen i skogarna i nordöstra Skåne. Leela och hennes ägare kom hela vägen från Colombia för att förra hösten tävla i agility-VM i Kristianstad. Men Leela försvann.

Det var den tredje oktober förra året det otänkbara skedde. Men nu, ett år senare, tror man sig ha siktat Leela flera gånger i samma område. Och sökgruppen som letar efter hunden hoppas nu att utplacerade fällor och kameror ska leda till att Leela fångas in.

Leela har synts till fler gånger

Åtskilliga sökinsatser har gjorts i skogarna runtom Kristianstad under året, men utan resultat. Vid några tillfällen har shetland sheepdog-tiken synts till men ännu har man inte lyckats fånga in henne.

Med jämna mellanrum har dock Leela siktats och hundar som varit ute och spårat har vid flera tillfällen fått korn på henne.

– Men hon låter sig inte infångas. Hon är väldigt skygg, hon har skydd, vatten och sin egen mat där ute och vill inte äta av den maten vi sätter ut, har ID-hundföraren Katarina Holmér från Lund, en av dem som sökt efter Leela, tidigare berättat.

Kameror och fällor har placerats ut i området

Men hoppet lever. I somras sågs en hund som tros vara Leela vid Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Hoppfullt då det tidigare har inkommit rapporter om att Leela skymtats vid just Ryssberget.

Trots svårigheterna så har sökgruppen ännu inte gett upp, än hoppas man på att fånga Leela och kunna återbörda henne till sitt hem i Colombia.

I september hade gruppen, enligt Sveriges Radio, nått viss framgång. Vid två tillfällen siktades Leela i ett område norr om Sölvesborg. Nu har sökgruppen placerat ut kameror och fällor i området. Dessutom har jaktlag i området informeras om Lellas belägenhet.

– Efter samråd med ägarna, så ber vi i sökgruppen om allmänhetens hjälp att om möjligt stänga in henne i en trädgård eller ett stängslat område om möjlighet ges, säger Magnus Svensson, som är en av de tre i sökgruppen efter Leela.

Läs mer om Leela:

Leela – fortfarande borta

VM-hunden Leela har spårats

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret