Gott på påskbordet kan vara farligt för hunden

Gott på påskbordet kan vara farligt för hunden

Varje år drabbas minst 5 500 hundar någon typ av förgiftning, enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik. En av de mest olycksdrabbade högtiderna är påsken, då härliga bufféer kan bli rena dödsfällan för en hund.

Det är inte bara choklad som kan orsaka förgiftning hos hundar. Vindruvor, russin, salt, fet mat och påskpynt kan också innebära livsfara. Vanliga symptom på förgiftning är intensiva kräkningar eller diarréer, skakningar, ökad salivutsöndring eller vinglighet och stor törst.

– Generellt är det viktig att kontakt veterinär om hunden verkar må dåligt. Hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt ska man vara extra observant på, säger Lotta Möller, smådjursveterinär hos Agria Djurförsäkring.

Choklad och xylitol i påskägget

Se upp för godbitarna i barnens påskägg! Särskilt mörk choklad kan innebära livsfara för hundar. Det är individuellt hur mycket choklad en hund tål, men generellt kan en hund på 10 kg äta upp till 40 gram mörk choklad eller 100 gram ljus choklad utan allvarligare konsekvenser. Sötningsmedlet xylitol som ofta finns i tuggummi samt sockerfritt godis, är också väldigt farligt för hundar.

Fet och salt mat från påskbordet

Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem och saltförgiftning. Det är alltså direkt livsfarligt att ge salt som kräkmedel till sin hund.

Vindruvorna på ostbrickan

En klase vindruvor på påskbuffén ser fräscht och gott ut, men en del hundar reagerar stark och en dos kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin. Hur stor dos hunden klarar av är dock individuellt och olika hundar reagerar olika på samma dos.

Påskpynt

Nyfikna och leksugna hundar kan utan tvekan sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan leda till besvär med magen. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.

Salta snacks och hårda nötter

Hundar kan inte bryta ned nötter med skal på som kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hundar. Tänk också på att salta snacks och nötter kan leda till saltförgiftning.

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu