Hundstallet bedriver en verksamhet som de senaste åren blir allt mer efterfrågad. De kämpar för att alla hundar ska få en andra chans. Karolina Lasses är nationellt pedagogikansvarig och är en del av ledningsgruppen på Hundstallet, Svenska hundskyddsföreningen. Vi passade på att ställa 5 frågor till Karolina.
Hur ser Hundstallets verksamhet ut för närvarande?
– Vi är en ideell organisation som kämpar för att alla hundar ska få en andra chans. Vi tar primärt in hundar som omhändertagits via myndighet. Men i mån av plats är även privata hundar välkomna till oss.
– För närvarande är det väldigt högt tryck på Hundstallet. Det är faktiskt rekordsiffror över antalet intagna hundar i organisationens 114-åriga historia. Vi hade nyligen invigning för vårt tredje hundstall, en anläggning i Alingsås med plats för 60 hundar. Med det i full drift har vi nu en total kapacitet att ta emot drygt 1 000 hundar per år. Så verksamheten växer i takt med behoven. Alla våra medarbetare gör allt de kan för att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt med samma höga kvalitet och omsorg.
Vilken är den enskilt viktigaste uppgiften för Hundstallet?
– Vi ser att behovet av att hjälpa utsatta hundar till nya kärleksfulla hem bara växer. Att ge de hundar som hamnat snett en andra chans, att kunna vara deras röst och försöka hitta ett nytt hem där just den individens behov får vara viktiga. Det är vår främsta uppgift!
– Vi vill också vara generösa med den kunskap som finns inom organisationen och verka för att färre hundar ska behöva omhändertas eller omplaceras. Så att vara hundens röst är något vi kämpar för. Både med de hundar vi har på stallet och alla de hundar som finns ute i samhället.
Hur många hundar får ett nytt hem varje år tack vare Hundstallet?
– Den siffran varierar lite beroende på om de hundar vi får som myndighetsärenden blir överlåtna till oss och därmed hundar vi får omplacera. I de fall vi får möjligheten att söka efter ett nytt hem så är det många olika parametrar som avgör hur lång tid det tar och därmed hur många hundar som omplaceras det året.
– Hundarna vi får in har alla individuella behov av omsorg och vård. En del hundar har varit med om svåra händelser. Det tar ett tag att hämta sig från sådant, då behövs tillräckligt med tid för att komma på tassar igen. Andra hundar kommer med stora veterinärmedicinska utmaningar eller med mycket eftersatt omvårdnad. Där det tar en längre period innan till exempel päls, tänder och hull återhämtat sig. Vissa hundar är av en hundtyp eller har ett beteende som ställer speciella krav på det nya hemmet. Då kan det ta ett tag innan vi hittar rätt person utifrån vad just den hunden behöver.
– Under de första sex månaderna av 2022 omplacerades 103 hundar till nya kärleksfulla hem. Det ska bli spännande att se siffran för hela 2022 då även det nya stallet i Alingsås varit i full drift sedan slutet av sommaren.
Vilken är den hundhistoria som har berört dig mest under de år du arbetat där?
– På den här arbetsplatsen blir man berörd varje dag. Det händer så mycket fantastiskt med hundar som gör framsteg eller hittar hem. Med hundar som äntligen får vård och hundar som får tillit och förtroende för människor igen. Jag tror att de flesta av oss blir lite extra berörda när de hundar vi haft hos oss länge äntligen får en egen familj.
– Att få bilder och uppdateringar från en hund vi kämpat med i kanske ett helt år, att få se den hunden snusa tryggt i någons soffa omgiven av kärlek och omsorg. Det är verkligen obeskrivligt fint. Två exempel på sådana hundar är Ovtjarkan Gloria som kom in som ett myndighetsärende och som efter dryga året äntligen fick sin familj. En hundtyp som inte är för alla och där vi behövde leta länge innan vi hittade rätt hem.
– Ett annat är blandrastiken Zelda som kom in privat då hennes ägare förlorat bostad och möjlighet att ta hand om henne. Efter en lång period hos oss med både en känslig mage som behövde tid att bli stabil och ett rehabprogram med behandling hos fysioterapeut så har hon till slut fått sitt alldeles egna hem.
Vad hoppas du det kommande året ska innebära för Hundstallet?
– Jag hoppas att det kommande året innebär att vi får ta det första spadtaget för ett större stall i Skåne. Idag har vi det mindre av våra tre stall placerat i Staffanstorp och trycket där är enormt på hundar som behöver hjälp av oss, både från myndigheter och privatpersoner. Därför siktar vi på att öka kapaciteten och hitta en lämplig plats att bygga ett större stall på i Skåne. Förhoppningsvis hittar vi snart den perfekta platsen!