Aktivering för olika dagar

Aktivering för olika dagar

Ibland är det svårt att hinna med hundens aktivering när vardagen är stressig. Kanske är det svårt att hitta inspirationen när hjärnan är upptagen med annat. Och så kommer tillfällen när det finns massor med tid och man vill ge sin hund det lilla extra. Här får du tips på hur du lägger upp aktiviteten för hunden – oavsett om den tar fem minuter, en kvart eller en hel dag.

Ibland finns överflöd av tid och energi, och suget efter ambitiösa projekt och att spendera en hel dag med hunden är stort, emellanåt är livet för stressigt för hundträning. Om tiden för planering av aktiviteten och all tid runtomkring – dela godis och plocka fram eventuella rekvisita eller träningsgrejer – dessutom tas med så är det lätt att ge upp tanken innan den ens påbörjats. Och att planera heldagsaktiviteter kan kännas nästan överväldigande – vad är tillräckligt speciellt? De flesta dagar är någonstans mittemellan, men också då kan det behövas struktur för att inte bara gå ut och slaskträna det första man tänker på.

Planera i förväg

En stor del av lyckad träning, oavsett om det är för aktivering eller med sikte på tävling – är planeringen. Vad ska tränas? Hur ska slutbeteendet se ut? Vilka steg finns på vägen – det som vanligtvis benämns kriterier – och behöver hunden någon förkunskap för att ens kunna ta första steget? Hur och med vad ska du belöna för att få maximal effekt av träningspasset? Och efteråt ska passet utvärderas och lärdomar tas med till nästa pass. Inte konstigt det kan kännas svårt att sätta igång.


Men mycket av förarbetet kan faktiskt göras långt innan passet, så att de fem minuter som finns tillhanda en stressig dag helt kan läggas på hunden. Högkvalitativt godis kan skäras i bitar och läggas i frysen och passplaneringen kan ske en dag i veckan istället för precis före passet. Skriv på dator, anteckningsbok eller på en post it-lapp att bara riva av när andan faller på – hur du planerar spelar inte så stor roll. Däremot är att du planerar en förutsättning för att lyckas.

FEM MINUTER: TRÄNING I KÖKET

Det första du måste komma på är förstås vad du ska träna. Vad hinner man egentligen på fem minuter? Det enkla svaret: massor!

Här är det verkligen kvalitet före kvantitet som räknas. Tänk bort allt som kräver mycket material och stor yta. Men annars kan du träna allt från detaljer i diverse sporter till vardagsviktiga saker, olika trick som sitt fint eller lyfta en tass i taget, eller frivillig hantering.

Stadgeövningar, fokus och till och med gå fint i kopplet går att träna på liten yta.

Skriv ner vad du behöver med din hund och välj ut allt som du bedömer kan tränas i köket. Att färgkoordinera övningarna är extra smart – då vet du precis vilken hög med post it-lappar eller vilken kolumn på datorn du ska välja från när du har fem minuter över.

EN KVART: UPPLETANDE

Samma sätt att planera fungerar förstås på längre pass också – ge gärna dem en annan färg. Kanske har du en kvart och kan ta dig till en äng för ett uppletande? Det är en rolig lek som kombinerar nosarbete med rörelse.

Se till att ha en påse med uppletandeföremål packad och klar. Det kan vara allt från leksaker och dummys till en plånbok och en vante som tappat sin maka. Ska det vara tävlingsmässigt ska rutan vallas – man ska gå kors och tvärs över den ytan där man gömmer sakerna – och den ska vara av en viss storlek och hunden ska apportera föremålen till sin förare. Men görs det för aktivering kan man tumma lite på detta. Om din hund inte kan vara lös kan du sätta lina i selen. Det är inte tillåtet på tävling.

HELDAG: HUNDENS BÄSTA DAG

Har du en hel dag på dig? Varför inte designa hundens drömdag. Gå på berikningssafari! Med berikning menas att tillgodose hundens medfödda och inneboende behov. Berikning kan kategoriseras som födoberikning, jaktberikning, social berikning, fysisk berikning med mera, beroende på vad det är hunden gör.

Det kan vara enkla saker som att nosa upp sin mat som är utspridd på gräsmattan eller få slita i ett stort köttben, få smyga på en hare och följa harens spår eller jaga efter en leksak, få vila tillsammans med sin familj, och få välja var och hur den sover på natten, för att nämna några exempel.

Den viktiga skiljelinjen mellan berikning och aktivering är att hunden inte kan göra fel när den berikas – den får göra det helt på sitt sätt, även om du hade en annan bild i huvudet. Det betyder att om du till exempel lägger ett blodspår till hunden som berikning, och den inte går med näsan i spåret – något vi vanligtvis vill – så ska du inte propsa på att den gör ”rätt”. Rätt är att göra som den vill – om det så är gena hela vägen till klöven.

Att kunna välja bort är också av yttersta vikt när det gäller berikning. Om hunden inte vill spåra, gräva, bada, nosa eller vad du nu erbjuder den så får den slippa. Ett annat viktigt kriterium är att hunden inte måste göra det för sin överlevnad. Erbjud gärna lite mat på vanligt, enkelt sätt också – och så blir födosöket guldkanten på tillvaron.

Designa dagen utifrån det din hund gillar mest och försök få med flera olika aspekter. Kanske går ni upp i gryningen och letar spår efter rådjur, för att sedan ta en simtur i en sjö. Därefter kan hunden torka i solen medan den gräver gropar i strandkanten för att sedan få frukosten utspridd i gräset. Försök hitta saker som ni båda gillar, som att sitta still i mossan i skogen istället för att gå in och slänga er i soffan – eller tvärtom. Kanske avslutar ni dagen framför en öppen eld där din hund får ligga tätt intill och bli kliad på favoritstället bakom örat.

Tips!

Om din hund är ointresserad av föremål kan du använda rendiskade tomma snusdosor. Lägg en godisbit i snusdosan och gör ett hål i locket och låt hunden leta.
1. Om din hund aldrig letat efter något förut börjar du busenkelt: låt hunden följa med och gömma saken – gärna något den redan gillar såsom en leksak – och ta med den i koppel tillbaka till startpunkten cirka 20 meter bort. Rikta in hunden med handen och skicka. Belöna så fort den har hittat.
2. Upprepa första steget några gånger, men flytta dig lite varje gång så att inte hunden tror att det bara är på ett ställe den kan hitta sin pryl.
3. Lägg sedan ut föremålet utan att hunden ser, rikta in och skicka. Om den blir tveksam kan du göra det så enkelt att den nästan snubblar över saken bara ett par meter fram. Därefter länger du avståndet.
4. Nästa steg är att sprida ut föremålen på ängen och låt hunden leta. Belöna alltid rikligt när hunden hittar.

TEXT: Jessica Mann. FOTO: Getty Images

JESSICA MANN:

Är instruktör och hundbeteendeutredare och har skrivit böckerna Valpträning – så gör du din hund till en vardagshjälte samt Blygerhundar så gör du din hund till en superhjälte.
Har fyra hundar som tränar bland annat freestyle, heelwork to music, rallylydnad, nosework och hoopers.
Driver hundföretagen Motiverade hundar och Attityd hundkunskap.