Advokaten svarar: Vi har ångrat oss…

Advokaten svarar: Vi har ångrat oss…

En läsare har tingat en valp men sedan ångrat sig , vad gäller då? Advokat Anna Öster svara på frågan.

Läsarens fråga:

Hej! Vi har tingat en valp och lagt en handpenning på 8 000 kronor, vi har inte möjlighet att fullfölja köpet av valpen. Kan vi hoppa av?

Undrande

Advokaten svarar:

Hej och tack för din fråga. Det beror på om du köper valpen från en näringsidkare eller en privatperson.

Köper du valpen från näringsidkare så är det konsumentköplagen som tillämpas och då har du rätt att avbeställa innan valpen har hämtats/levererats. Uppfödaren kan inte kräva att en köpare ska fullfölja köpet även fast du redan har skrivit under ett eventuellt köpeavtal och betalat en handpenning. Men säljaren har möjlighet att behålla den del av handpenningen som behövs för att täcka eventuella extra kostnader. Det kan vara för till exempel valpbesiktning och ny annonsering. Om ni har avtalat att säljaren ska få behålla hela handpenningen så gäller det. Enligt Svenska Kennelklubbens regler får handpenningen dock vara max 15 procent av priset för valpen.

Om du har köpt valpen från en privatperson är det köplagen som ska tillämpas och då har du dessvärre ingen möjlighet att häva köpet av valpen då ni som köpare inte har samma skydd som i konsumentköplagen.

Anna Öster, advokat

Aktuellt