Advokaten svarar: Hund bet ihjäl min katt, kan jag kräva skadestånd?

Advokaten svarar: Hund bet ihjäl min katt, kan jag kräva skadestånd?

Anna Öster från Cross Advokater ger svar på kattägarens fråga om möjlighet till skadestånd från hundägaren.

Läsarens fråga:

Hej! Jag har två underbart söta och vackra katter. Båda är i huvudsak innekatter men de uppskattar att vara ute och njuta av solen på tomten och följa med oss ut då vi pysslar på tomten men då är de på lina.

En hund från grannområdet, som smitit många gånger tidigare, kom vid ett tillfälle in på vår tomt och bet en av våra katter. Tyvärr avled katten till följd av skadan. Så sorgligt. Men nu undrar jag om jag har rätt att kräva skadestånd?

Ledsen kattägare

Advokatens svar:

Hej och tack för din fråga. Regler om hundägares ansvar finns i lagen om tillsyn över hundar och katter.

En hundägare har ett strikt ansvar för sin hund. Detta innebär att hundägaren alltid ska ersätta skador som hunden orsakar oavsett omständigheterna. Din rättighet gentemot ägaren av den skadevållande hunden är att du kan begära skadestånd. Reglerna för skadestånd finns i skadeståndslagen. En förutsättning för att få skadestånd är att ni har lidit en personskada eller sakskada.

Inom juridiken räknas djur som saker och då ni förlorat en av era katter har ni lidit en sakskada. Ni kan då få ersättning för kattens ekonomiska värde, eventuella veterinärkostnader och andra kostnader (som till exempel transport till veterinär) som uppstått till följd av skadan. Detta kan kännas som en klen tröst då skadeståndet bara reglerar den ekonomiska skadan

Allt gott,

Anna Öster, advokat, Cross Advokater

Aktuellt