Advokaten svarar: Får jag ta med mig min hund till äldreboendet?

Advokaten svarar: Får jag ta med mig min hund till äldreboendet?

Läsarens fråga:

Hej! Jag har hört att socialstyrelsen förbjuder hundar på äldreboenden i Sverige. Stämmer detta? Måste jag göra mig av med hunden innan jag flyttar in på hemmet? Varför? Det är ju en familjemedlem? Jag har haft hund hela mitt liv.

Orolig hundägare

Advokatens svar:

Hej och tack för din fråga. Jag förstår till fullo din oro. Det är svårt att skiljas från sitt husdjur. Hunden ger trygghet, tillgivenhet, gemenskap och glädje. En oro vad som ska hända med hunden om du inte själv orkar med kan gnaga och orsaka sömnlösa nätter. Det goda du ger din hund och det din hund ger dig är viktigt för er båda.

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och låten Änglahund känns nära med frågan om man får ta med sig hunden in i himlen eller vart fall äldreboendet. Själv skulle jag önska både och. Den nära relation som finns mellan förare och hund är en viktig del för båda.

Vissa vårdboenden skapar möjligheten att hunden får följa med till äldreboendet. Detta blir då en del av vården och det finns medarbetare som hjälper till med hundens skötsel i form av mat, promenad och stimulans. Men detta är nog mer ett undantag än en regel. Så försök redan nu om möjligt att efterhöra vad din kommun kan erbjuda vad avser detta för det är tyvärr ingen självklarhet.

Kanske det borde startas ett ”äldreboende för hundar” med en verksamhet som kan skapa möjlighet att hälsa på äldreboendet och vara ett sällskap på utevistelserna för både de äldre boende på hemmet och hundarna.

Anna Öster, advokat, Cross Advokater

Aktuellt