Advokaten svarar: Får jag begrava hunden i rabatten?

Advokaten svarar: Får jag begrava hunden i rabatten?

Läsarens fråga:

Hej! Om man bor i en marklägenhet, får man kremera hunden och begrava den i rabatten?

Mvh, Pia

Advokatens svar:

Hej och tack för din fråga. Även fast vi vet att vi någon gång måste ta farväl av våra älskade fyrfotade vänner så är det oavsett orsak svåra beslut att ta då dagen närmar sig och förenat med en stor sorg och saknad. För många känns det som att mista en familjemedlem. Olyckan kan också vara framme och vi kan utan minsta mental förberedelse stå med en död hunds kropp. Att ha någonstans att gå för att sörja kan kännas bra och att fortsätta ha sin vän nära, inte bara i minnet. Det kan även vara så att vissa vill ha en grav i rabatten i den egna trädgården för den älskade vännen.

Finns det en rätt att gräva ner djurkroppar?

Det låter hemskt men detta regleras av kommunens regler om avfallshantering och renhållningsföreskrifter. Vissa kommuner tillåter att man begraver döda husdjur på sin fastighet medan det i andra kommuner är helt förbjudet att gräva ner djurkroppar. I Stockholm till exempel klassas hundar som avfall. Så där är det kremering, djurkyrkogård och avfallsanläggning som blir den sista vilan.

Finns det då rätt att sprida askan?

Aska från kremerade sällskapsdjur får du som regel sprida eller gräva ner i din trädgård samt på annans mark om du har markägarens tillstånd. Dock ska det vara ytligt då askan innehåller näringsämnen och är basisk. Du måste av det skälet tänka på säkerhetsavstånd till grundvatten och till vattentäkt. Det framgår inte av din fråga om du bor i en bostadsrätt eller hyreslägenhet men oavsett så är du troligtvis inte ägare av den fasta egendomen, det vill säga du äger inte marken. Om du inte är markägare bör du inhämta samtycke från ägaren. Det kan om det är en bostadsrättsförening vara en styrelsefråga och det kan finnas risk att de ej lämnar samtycke. Men det kan även vara bra att vara förberedd på vad som gäller innan det är dags att ta ett beslut så gå in på din kommuns hemsida och titta och hör med markägaren redan nu.

Anna Öster, advokat, Cross Advokater

Aktuellt