Advokaten: Sålt är sålt?

Advokaten: Sålt är sålt?

Hundägaren vill ta en kull valpar efter sin tik, men uppfödaren säger nej. Vad gäller? Advokat Anna Öster svarar.

Läsarens fråga

Hej Fröken Juridik! Jag har en tik som är fyra år. Hon är fantastisk på alla sätt och vis och jag har en dröm som jag vill förverkliga. Det är att ta en kull valpar efter henne. Jag kontaktade uppfödaren för att få rekommendation på en lämplig hund för betäckning. Uppfödaren blev helt vansinnig över min fråga och sa att jag inte får ta en kull valpar på min tik och hänvisade till avtalsvillkoren i köpekontraktet där det står att jag inte får avla. Jag har inte lagt märke till detta villkor då jag skrev under köpekontraktet. Det känns märkligt tycker jag. Jag har betalat 25 000 kr för min ögonsten och sen får jag inte göra vad jag vill med henne. Kan det vara rätt juridiskt?

Undrar förvirrad och förtvivlad med löptik hemma

Advokaten svarar

Hej och tack för din fråga. Jag utgår från att du köpt din tik som privatperson av en uppfödare. En person som registrerat en valpkull inom Svenska Kennelklubben (SKK) räknas som uppfödare och näringsidkare och då blir konsumentköplagen gällande.

Konsumentköplagen kan inte avtalas bort om det skulle bli sämre för konsumenten. Om ett avtal innehåller överenskommelser som strider mot lagstiftningen så kan köparen vid en tvist stödja sig på lagen även om avtalet skulle säga något annat.

Om valpen är registrerad hos SKK så ska uppfödaren upprätta ett skriftligt köpeavtal. Enligt SKK ska köpeavtalet ha ett fastställt innehåll. Vid köp så övergår äganderätten till köparen. Sålt är sålt och det är den nya ägaren som bestämmer över hunden. Av det skälet går det inte att skriva in klausuler i köpeavtalet som begränsar köparens äganderätt. Det vill säga, det är inte ok att skriva in inskränkningar som parnings- och avelsrättigheter för uppfödaren eller motsvarande begränsningar för köparen.

Men SSK har tagit fram ett köpeavtal där uppfödaren kan ha en bibehållen avelsrätt. Detta ska då tydligt regleras i avtal och priset sättas ner med 50 % av hundens pris.

Men tänk på att SKKs regler inte behöver följas av de uppfödare som inte har sina valpar registrerade där, vilket gör att det kan finnas köpeavtal som begränsar en köpares äganderätt. Jag kan dock tycka det är tveksamt om en sådan begränsning skulle vara möjlig i ett konsumentköp och det kan vara troligt att villkoren bedöms som oskäliga av en domstol och ogillas.

Anna Öster, advokat

Aktuellt