9 saker din hund känner doften av

9 saker din hund känner doften av

– men inte du!

Känner du dig ibland underlägsen din hund? Ja, när det kommer till att kunna känna dofter ligger du definitivt i lä! Din hunds förmåga att urskilja och uppfatta dofter är mellan 10 000 och 100 000 gånger bättre än din. För tänk om du också kunde känna doften av …

Cancer

Faktum är att vissa människor också kan uppfatta sjukdomen via näsan, men då endast i de senare stadierna. Tränade hundar kan upptäcka cancer i ett tidigt stadium, särskilt lung- och bröstcancer, och på så sätt rädda liv.

Vägglöss

Otäcka kryp som till exempel kan leva i sängbottnar, kuddar och textilmöbler och följa med hem i resväskan efter en hotellvistelse. I dag finns hundar som effektivt, snabbt och diskret söker vägglöss hos flera företag som bekämpar ohyra.

Blodsockernivå

Hundar som tränats till diabeteshundar kan känna av hur det står till med blodsockernivåerna genom människans andedräkt. Labradoren Magic, som hjälper sin matte Claire är en riktig mästare på detta och har över 800 gånger hjälpt till och larmat när mattes nivåer riskerar att bli för låga.

Valbajs

Hrm, och varför skulle det vara intressant kanske du undrar? Jo, för de forskare som studerar valar är det ovärderligt. Avföring i vattnet talar om var valarna är, men eftersom det sjunker inom en halvtimme är det lätt att missa utan hundarnas hjälp. Det finns hundar som kan känna doften av valbajs på närmare tre kilometers håll!

Ägglossning

Har du någon gång råkat ut för att få en hundnos upptryckt mot de lite mer intima kroppsdelarna om du är kvinna? Då kan det faktiskt vara för att du hade ägglossning. Hundar är experter på att känna av hormonnivåer i våra kroppar.

Döda och drunknade personer

Sant och användbart, även om det ofta är under tragiska omständigheter. Avlidna personer och personer som befaras ha drunknat kan specialutbildade likhundar känna doften av på långt håll. Även en kropp som ligger många meter under ytan kan de upptäcka.

Högt blodtryck

Precis som diabeteshundar finns det hundar som specialutbildas i att varna för högt blodtryck hos personer med hjärtproblem. För högt blodtryck kan leda till hjärtinfarkt, så de här hundarna räddar också många liv.

Elektricitet

Att din hund kanske verkar illa berörd under åskväder behöver inte bara bero på att den inte gillar ljudet och blixtarna. Många djur, alltså inte bara hundar, är känsliga för elektriska fält och förändringar i atmosfären, de kan också känna den smått metalliska doft som elektricitet avger. Därför kan de ibland förutse om ett åskväder är på gång.

Bomber och vapen

Det här är ju en farlig förmåga för våra hundar, och de förare och hundar som arbetar med detta är verkliga hjältar. Givetvis ska all utbildning och allt arbete alltid förhoppningsvis ske med hundens säkerhet i första rummet. Hundar har inga problem med att lära sig att urskilja olika typer av metaller och explosiva ämnen.

 

 

Aktuellt