Här ger veterinär Hedvig Armerén svar på nio frågor om din hunds tänder. Svar som avlivar ett par myter, ger dig nya insikter och förhoppningsvis gör att du en gång för alla beväpnar dig med en tandborste – för din hunds bästa.
Hedvig Armerén driver Mälarhöjdens Veterinärpraktik, är ordförande i Svenska Sällskapet för Djurtandvård och President Elect i European Veterinary Dental Society.
1. Måste man borsta tänderna?
– Ja, en gång om dagen är att rekommendera. Använd en barntandborste, eltandborste eller en microfibervante. Och använd tandkräm avsedd för djur, gärna med smak av lever eller något annat smaskens.
Om man inte borstar tänderna är risken stor att hunden får tandvärk och att man får betala dyrt för att dra ut tänder som inte går att rädda. Stora hundar har lite bättre anlag än små hundar och trubbnosar, som har större benägenhet för problem med tänderna.
2. Vilka är det vanligaste tandproblemen?
– Avslagna tänder, tandsten och tandlossning (parodontit). Avslagna tänder ska alltid undersökas av en tandkunnig veterinär.
När hunden har ätit fastnar plack på tänderna, en smetig beläggning av proteiner, matrester och bakterier. Om placken inte borstas bort reagerar den med saliven i munnen och bildar tandsten. Att din hund har tandsten behöver inte betyda att tänderna är dåliga, men den bör ändå avlägsnas då den gör tandens yta skrovlig och svår att hålla ren från plack.
När immunförsvaret i munnen överreagerar på de bakterier som finns i placken bildas frätskador och fickor runt tanden. Bakterierna kryper ner i fickan och processen fortsätter tills tanden blir lös och hunden får en rotinfektion. Tandlossningen gör inte ont så länge hunden inte fått en rotinfektion.
De bakterier som finns i tandfickorna kan också komma ut i blodomloppet när hunden tuggar och skada njurar, hjärta och andra organ i kroppen.
3. Vad kan man göra mer än att borsta tänderna?
– Undvika smetig mat och mat med socker, melass, frukt eller andra snabba kolhydrater. Låt hunden gnaga på ben av torkad hud.
4. Är det bra att gnaga på morötter och ben också?
– Ja, men när hundar gnager på märgben finns en påtaglig risk för tandfrakturer. Man ska inte ge hundar ben som de kan tugga sönder och svälja. Då finns risk för allvarliga tarmskador och benförstoppning som kan vara livshotande.
5. Hur vet jag att tänderna mår bra?
– Tänderna är pärlvita och tandköttet och slemhinnorna är ljusrosa. Och hunden har en fräsch andedräkt.
6. Är det fodret som är boven i dramat? Var det bättre ställt med tandhälsan förr?
– Nej. Det stora problemet – om man nu kan uttrycka sig så – är att vi tar så pass bra hand om våra hundar att de blir gamla och hinner utveckla tandproblem. En vild varg blir i genomsnitt bara fyra år gammal.
Men även aveln gör att vi tar fram hundar som har tänder som är för stora i förhållande till käkarna (dvärghundar) eller är felplacerade (trubbnosar) och därför sitter för trångt.
7. Funkar ”tandvårdsprodukter” mot plack och dålig andedräkt?
– Det finns en oberoende organisation: Veterinary Oral Health Council, VOHC, som går igenom den vetenskapliga dokumentationen av produkter som utger sig för att hjälpa hundars och katters munhälsa. De produkter som får VOHCs ”Seal of Approval” har vetenskapligt dokumenterad effekt.
8. Är det bättre om hunden bara äter en gång om dagen?
– Det spelar bara roll om hunden utvecklar karies. Karies är, tack och lov, sällsynt hos hundar.
9. Hur vet jag om hunden har tandvärk?
– Beteendeförändringar som trötthet och grinighet – ofta tolkat som normalt åldrande – är det vanligaste tecknet på tandvärk hos hund.
– Hundar ska heller inte lukta illa ur munnen eller ha rött och lättblödande tandkött. Om det finns mycket tandsten på någon enstaka tand och ingen tandsten på övriga tänder har hunden troligen ont i den drabbade tanden.
Observera att hundar bara slutar äta när det gör ont att svälja. De kan gnaga på ben, äta och apportera trots att de har tandvärk. De undviker bara att bita med de tänder som gör ont.
Kanske vill du också läsa:
Hundens 5 vanligaste sjukdomar – så håller du koll
12 VANLIGA HUDBESVÄR HOS HUND
Pst! Följ oss på Facebook! Så missar du inget.
Du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars är det snabbt gjort med ett klick här!