8 tips för tassarna

8 tips för tassarna

Artikeln innehåller affiliatelänkar*

Välklippta klor och ompysslade tassar är en viktig del för hundens totala välbefinnande. Långa klor kan fastna i mattor, handdukar eller bara slitas av och orsaka mängder av onödig smärta och dramatik.

  1. Varför inte se kloklippningen som en trevlig stund tillsammans med hunden, precis som promenaden, i stället för ett jobbigt måste?
  2. En visitation av tassarna varje dag tar inte lång tid. Om tassen har någon liten skada, upptäcker du det på ett tidigt stadium och kan genast ta itu med det.
  3. På långhåriga hundar bör pälsen mellan tårna klippas, så att det inte fastnar skräp eller gruskorn. Det är enkelt att klippa bort all päls som sticker ut mellan trampdynorna på undersidan. Använd helst en speciell trimsax, det är mindre risk att skada hunden med en sådan.
  4. Torka tassarna efter promenaden, så det inte är smutsiga.
  5. Om din hund fått ömmande sprickor är det bästa tipset att smörja dem med en fet salva, till exempel Helosan. Smörj in salvan en före promenaden så hinner den gå in i huden innan hunden kan slicka på tassarna.
  6. Var uppmärksam om tassarna får en rödaktig färg och om hunden slickar/kliar sig på tassarna. Missfärgningen kan bero på en svampinfektion som lätt får fäste när det är fuktigt ute och tassarna inte hinner torka. Det är ganska vanligt med svampinfektioner i huden mellan tårna på hundar. Lindriga svampinfektioner kan man komma tillrätta med med hjälp av tassbad eller våtservetter med till exempel klorhexidin. Slickar hunden mycket måste man ha krage för att det ska kunna läka. Om besvären inte ger med sig behöver du kontakta veterinär. Det finns många andra sjukdomar som kan ge klåda på tassarna t.ex. allergier eller furunkulos.
  7. Halkfritt med sockiplast
    Hala och läskiga golv är ett minne blott med söta små sockiplast på hundens tassar. Skyddar även golven mot vassa klor.

Gör egen tassalva

Du behöver:
45 gram bivax
2 deciliter kallpressad jungfruolja

Gör så här:
Smält bivaxet i ett vattenbad. Blanda i olivoljan och häll upp i en glasburk.
Smörj in trampdynorna och linda en elastisk textiltejp runt tassen eller dra på en gammal strumpa, så undviker du att hunden slickar bort salvan.

tasstips

Här får du lite tips om hur du klipper klorna.

Artikeln innehåller affiliatelänkar, men är skriven av redaktionen och inte på uppdrag av någon.

Aktuellt