8 tips för säkrare hundvinter
Lediga vinterdagar! Vi behöver få vara ute och njuta den här årstiden. Men är det kallt så håll koll på hur hunden mår. Foto Getty Images

8 tips för säkrare hundvinter

Nu börjar det bli kyligt på sina håll! Fastän hundarna har sin päls så kan det bli för ohälsosamma temperaturer även för dem. En stor, långhårig hund i sina bästa år klarar kylan klart bättre än en unghund eller en korthårig eller tunnpälsad hund.

Här får du 8 tips om hur du hjälper din jycke att klara vinterpromenaderna.  Och kom ihåg att det inte går att härda en hund att tåla kyla.

1. MINUSGRADER

En hund som en gång har förfrusit en kroppsdel kommer alltid att vara överkänslig just där, därför är det viktigt att förhindra nedkylning. Tecken på att din hund fryser är att pälsen reser sig. Det gör den för att det ska bli ett utrymme ovanför huden med varmare luft. Samtidigt skakar hunden för att på så sätt röra på muskulaturen för att frigöra värme. Ett täcke på hunden är att rekommendera nu.

2. KALLA TASSAR

På med ett par sköna sockar på din jycke om ni ska på längre promenader. Skarsnö kan slita hårt på trampdynorna. Smörj in tassarna med en icke vattenbaserad tassalva regelbundet så att de håller sig mjuka och smidiga. Inte bara tassarna far illa av kyla, öron, svanstipp, nos, spenar och pung är också känsliga delar.

3. SALTADE VÄGAR

Promenerar ni efter vägar som halkbekämpas med salt så ska hundens tassar spolas av när ni kommer hem. Smörj med mjukgörande tassalva så inte sprickor uppstår.

4. GAMMAL ELLER UNG?

Tänk på att den gamla hunden lätt kan bli mer stel i sina leder av den kalla väderleken med jobbig och smärtsam värk som följd. Värm den åldriga kroppen med ett täcke under utevistelsen. Även den unga hunden bör ha hjälp att hålla värmen då den inte har tillräckligt med underhudsfett ännu.

5. HÅLL IGÅNG

Stanna inte till för långa stunder under kalla vinterpromenader. Håll blodcirkulationen igång! Undvik att utsätta hunden för så stränga temperaturen att det kan ge köldskador. Hur många kallgrader din hund tål beror på storlek, päls och ålder.

6. I SNÖKLÄDDA MARKER

Snöklumpar i tassar och päls är inte skönt. Har du en långhårig hund så klipp ner pälsen vid trampdynorna. Kanske du även behöver klippa ner pälsen under magen och på benen för att hunden inte ska bli för utsatt. En bra tasspray kan förhindra att snön fastnar i pälsen.

7. HALA ISAR

En tjock, härlig vinter-is kan vara lockande att låta hunden sträcka ut på, kanske med dig på spark eller långfärdsskridskor. Tänk på att isen ska vara sträv så inte hunden riskerar att halka och sträcka sig. Halt kan det förstås även vara på vanliga vintervägar. Gå försiktigt.

8. TUNNA ISAR

Att hundar går genom isen händer varje år. Ha hunden i lina och sele så kan du lättare locka in hunden från tunn is som inte håller för dig. Om hunden går igenom isen så tillkalla hjälp. Tänk på att du är mycket tyngre och kan gå igenom tidigare än hunden gjorde.

KONTAKTA VETERINÄREN!

Kolla igenom hunden efter utevistelse i kalla grader. Är öronlappar, svanstipp, spenar eller pung frostiga, rodnande, svullna, ömma eller till och med såriga ska du genast kontakta veterinär.

 

Vill du börja prenumerera? Här kan du läsa mer om prenumerationserbjudanden