8 nominerade hjältar – Vem blir Årets Blodgivarhund?

8 nominerade hjältar – Vem blir Årets Blodgivarhund?

För andra året i rad utser AniCura Årets Blodgivarhund. Tävlingen hålls för att synliggöra behovet av fler blodgivarhundar och för att hylla alla de hjältehundar som varje dag bidrar till att rädda liv. Vinnaren offentliggörs och priset delas ut på den internationella blodgivardagen den 14 juni.

Förra året var startskottet för den numera årliga utmärkelsen Årets Blodgivarhund som delas ut av AniCura för att uppmärksamma alla de hjältehundar som med sin insats räddar sina fyrbenta vänners liv och ger förutsättningar att bedriva avancerad djursjukvård. För att hitta årets vinnare har namn på nominerade hundkandidater samlats in från blodbankerna vid AniCuras djursjukhus över hela landet och åtta finalister tävlar nu om utmärkelsen.

Förra årets vinnare blev den pensionerade, nioåriga flatcoated retrievern Lucas från Stockholm som offentliggjordes i TV4 Nyhetsmorgon och uppmärksammades runtom i hela Sverige.

Om Årets Blodgivarhund

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att anmäla sin hund. I år är det andra året som tävlingen genomförs.

Vinnaren utses av juryn, som består av:
Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubben (SKK)
Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

Vinnaren offentliggörs på den internationella blodgivardagen den 14 juni


Kan din hund bli blodgivare? Dessa kriterier behöver uppfyllas:

  • Hunden måste väga över 25 kilo.
  • Börja gärna så tidigt som möjligt, från cirka 1 års ålder kan hunden få börja lämna blod. Eftersom det är en process att antas som blodgivare vill de flesta djursjukhus att hunden inte är äldre än 4 år då den börjar lämna blod. Vanligtvis ”pensioneras” hundarna som blodgivare när de är ungefär 8 år gamla.
  • Hunden måste vara vaccinerad och avmaskad.
  • Blodtappningen tar ungefär 5-7 minuter, så det är viktigt att hunden kan ligga stilla under den tiden.
  • Hunden ska helst inte vara avsedd för avel. Rådgör med din veterinär om vad som gäller.
  • Blodgivaren får inte ha tagit emot en blodtransfusion själv.
  • Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma. Olika länder har olika sjukdomspanoraman och det finns sjukdomar i andra länder som är svåra att testa för och vilka kan spridas genom en blodtransfusion. Det är viktigt att man kan säkerställa att hunden är helt frisk.

 

 

Källa: AniCura

Aktuellt