Sponsrat innehåll

8 farliga matfällor för hunden
Nu är det jul igen! Fira med förstånd och ta hjälp av Distriktsveterinärernas råd.Foto Getty Images

8 farliga matfällor för hunden

Jultiden närmar sig och det är snart dags för glöggfest, julgodis och julmat. Tänk bara på att du och din hund inte tål riktigt samma saker på julbordet.

Mat och umgängen hör julen till. Och även om många kanske just denna jul väljer att dela upp dagarna som släkten träffas, så finns oftast hunden med i det trevliga julfirandet med all god mat. Risken är därmed stor att välvilliga gäster vill ge hunden lite smak av julen.

Vanliga faror

Oavsett om du haft hund länge eller är nybliven husse eller matte, är det bra med en påminnelse om vanliga faror och fallgropar för våra hundar i juletid. Härliga Hund har frågat veterinär Lisa Haglund hos Distriktsveterinärerna Mora, om vad det är för problem hundarna som kommer till mottagningen under jul- och nyårsfirandet har – och vad vi som hundägare kan göra för att göra alla rätt under helgerna.

Vid misstanke – ring!

– Om du vet eller misstänker att din hund fått i sig något farligt, hör av dig till din veterinär. Det är mycket bättre att ringa en gång för mycket, säger veterinär Lisa Haglund som samtidigt vill passa på att önskar dig och din hund en lugn, skön och frisk jul.

Se upp med:

Choklad – en vanligt förekommande förgiftning med flera fall om året. Hunden blir ofta uppstressad, kan kräkas/få diarré, vara mycket törstig, få hjärtpåverkan, darrningar och kramper. Dödsfall förekommer, men med rätt och snabbt insatt behandling är prognosen oftast god. Det är ämnet teobromin, som finns i kakao, som är giftigt. Giftigheten beror därför av mängden kakao i chokladen/ kakan/kaksmeten. Vit choklad innehåller ingen kakao alls, endast kakaosmör, och är därför ogiftig. Ett par rutor mörk choklad kan vara fullt tillräcklig för att orsaka förgiftning hos en liten hund. Info om mängd och vilken sorts choklad, och dess kakaohalt, är värdefullt när vi ska bedöma om en hund behöver behandlas eller inte.

Lök – av alla slag, inklusive vitlök och blomsterlök. Påverkar och skadar blodcellerna så att syreupptagningsförmågan försämras. Hunden blir ofta trött och flåsig, andas snabbare och kan se blek ut i slemhinnorna. Ibland är urinen mörk eller brun. Ungefär 15-30 gram lök per kilo kroppsvikt är en vanlig mängd för symtom, men vissa hundar är känsligare än så. Det spelar ingen roll om löken är tillagad eller rå.

Russin och druvor – dessa skadar njurarna. Känsligheten varierar stort hos olika hundar och redan ett litet antal russin kan ge allvarliga problem. Dödsfall inträffar årligen. En hund som hunnit få njurskada av russin mår ofta illa och kräks, är trött och dämpad, kan ha ont i magen, dricker och kissar ofta stora mängder. Om behandling sätts in tidigt är prognosen bättre. Vänta inte om du misstänkt att din hund fått i sig russin – det är mycket bättre att kontakta veterinär för behandling med kräkmedel än att vänta på symtom, då har njurskadan redan hunnit inträffa.

Fett – mycket julmat är ordentligt fet, betydligt mer än vad hundens vanliga mat är. En klassiker är hundar som får tag på svålen från julskinkan och blir sjuka. Fett i stor mängd ger oftast, upprörd mage med diarré och kräkning. Akut, bukspottkörtelinflammation med kräkning, feber och stark buksmärta förekommer också, dessa hundar kan bli mycket sjuka och behöver ofta läggas in för vård.

Salt – som är rejält farligt. Redan små mängder salt, en tesked till en mindre hund, kan ge förgiftning, med törst, illamående och hjärnpåverkan, till exempel kramper, som symtom. Saltförgiftning är mycket svårbehandlat och dödsfall inträffar tyvärr. Det cirkulerar då och då ett gammalt seglivat råd om att ge hunden salt eller saltvatten för att få den att kräkas när den ätit upp något den inte ska. Detta är en farlig metod som starkt avråds från. Risken för saltförgiftning är stor. Det finns mycket säkrare kräkmedel som ges av veterinär.

Jäsdeg – liggande i magen produceras alkohol av degen som fortsätter att jäsa i magen. Jäsdeg gör ont i magen, ger ofta kräkning och diarré samt kan även ge berusning.

Nötter – är fettrika, och kan därför ge problem med bukspottkörteln. Macadamianötter kan ge förgiftning med förlamningssymtom hos hund.

Saffran – är giftigt, exakta doser har inte uppmätts, men sannolikt krävs lite större mängder för att vara farligt, mer än vad som normalt används i ett vanligt bullbak. Mindre mängder saffran kan göra hunden lös i magen.