8 fakta om hundars hälsa

8 fakta om hundars hälsa

1. Största hotet mot hundens liv är faktiskt inte sjukdom. Trafikolyckor är den vanligaste dödsorsaken, men matte och husse kan som tur är se till att hunden inte drabbas av den.

2. Är tikar eller hannar olika sjuka och friska? Hm. Nja. Livmoderinflammation är den diagnos som veterinärerna oftast ställer och det är naturligtvis bara tikar som drabbas. Diabetes är en annan sjukdom som är vanligare hos tik. Men hannar är inte friskare överlag, de får oftare olika former av cancer och har mer problem med hjärtat.

3. Bland  småhundarna finns en hel del friska raser med hög medellivslängd. Hundar som är mycket stora blir tyvärr oftast inte lika gamla.

4. Våra hundar blir överlag äldre och äldre. Nittio procent blir äldre än fem år och mer än hälften av alla hundar överlever faktiskt sin tioårsdag.

5. Före fyra års ålder är det hanhundarna som oftast behöver veterinärvård. Sedan ändras det och de lite äldre tikarna blir dessvärre flitigare veterinärbesökare än jämngamla hannar.

6. Är du särskilt förtjust i en ras med kända hälsoproblem? Deppa inte ihop för det. Ta reda på vad rasen brukar drabbas av och hur du kan påverka hundens hälsa. Var noggrann när du väljer uppfödare, så kan du och din vovve sannolikt få ett långt, friskt liv tillsammans.

7. Jakthundsraserna är ofta medicinskt friska, men risken för att de ska råka ut för olyckor under jakt är av förklarliga skäl större än för andra hundraser.

8. Vissa raser har med tiden kommit att avlas fram i två varianter. Ofta är det ursprungliga jakthundar som även blivit intressanta som sällskaps- och utställningshundar. Det är i grunden samma ras, men de har lite olika utseenden och beteenden. De kan dessutom ha olika hälsoproblem.

Aktuellt