Grönsaker hundar kan och inte kan äta

Grönsaker hundar kan och inte kan äta

Om man ger sin hund blandad kost, och ibland slänger in en lite grönsaker eller två, så kan det här vara bra att veta. Som vanligt gäller att inte överdosera och att alla hundar är olika.

1. Bladgrönsaker

De hjälper till att hålla PH-värdet i balans, och de innehåller mycket antioxidanter och mineraler som är bra för hundens hälsa. Och människans!

spenat_hund

2. Tomater

Tomater innehåller glykoalkaloiden tomatin (samma typ av ämne som solanin som kan finnas i potatis). Mogna tomater innehåller relativt små mängder tomatin, medan omogna innehåller mer, mängden minskar med mognadsgraden av tomaterna, det vill säga omogna gröna tomater innehåller större mängder tomatin än vad mogna röda tomater gör. På potatis, som ingår i samma familj, kan det synas när potatisen har utvecklat solanin, den får gröna fläckar och ska då slängas. Själva solaninet är dock bedrägligt färglöst. För människor innebär enstaka intag av gröna tomater inte någon risk för förgiftning.  Eventuellt skulle många omogna, gröna tomater kunna leda till magbesvär i form av kräkningar och ont i magen. Många säger sig ge tomat till sin hund, men aldrig i stora mängder. Rådet är att inte ge stora mängder tomat.

3. Morötter

För både hud och päls – och de är goda och bra att tugga på – men de innehåller mycket socker, så hunden ska inte äta för många.

Cute puppy

4. Lök

Lök är inte bra för hundar. Exakt i vilken utsträckning är inte givet, och beror på hunden och dess storlek, men generellt kan 5 gram lök per kilo kroppsvikt hos hunden orsaka skador på de röda blodkropparna vilket leder till anemi (blodbrist). Bäst är att undvika helt. Gäller även vitlök!

5. Selleri

Selleri har väldigt långa fibertrådar som kan ge upphov till kvävningsrisk. Skär i behändiga småbitar om du ger till hunden.

6. Rädisor

Rädisor innehåller vitaminer, folsyra och kalium. Den krispiga lilla grönsaken är smarrig för hunden, men – som med allt annat – inte i massiva mängder.

7. Pumpa

Pumpa är faktiskt riktig supermat. Med sina stora fibermängder är den bra för matsmältningen – och urinen – och vissa säger att den kan hjälpa till med viktminskning. Vissa hundar, liksom vissa människor, gillar dock inte pumpa. Så det så.

Källa: BarkPost

Aktuellt