7 vanliga hudproblem hos hund

7 vanliga hudproblem hos hund

Hundens hud är ett kapitel för sig. Hudinfektioner och hudproblem är betydligt vanligare hos hundar än hos människor och kan bero på flera saker.

1. Parasiter

Vanligast är att parasiter såsom löss, kvalster och skabb ligger bakom hudproblem. Krypen irriterar, hunden kliar sig och snart får bakterier och jästsvampar fäste. Troligen bidrar pälsen till att göra miljön gynnsam för de små liven.

Utvärtes parasiter kan vara löss, fästingar, mjällkvalster och öronskabb ge hudproblem. Loppor är inte så vanliga i Sverige, men löss kan du upptäcka med blotta ögat. En vanlig luskam för människor fungerar bra. Lössen håller till vid öronen och halsen. Det är aldrig fel att provbehandla med receptfritt medel mot fästingar och ohyra.

2. Hudinfektioner

Hudinfektioner, liksom problem med tassar och öron, kan också orsakas av att hunden är allergisk. För det är huden som främst drabbas på en hund med allergi, oavsett vad hunden är allergisk mot. Är hudproblemen återkommande ska den bakomliggande orsaken utredas av en veterinär. Men är problemet nytt finns en del du kan prova hemma innan du konsulterar en veterinär.

Oftast märker du av hudproblemen genom att hunden kliar sig. Den kan också nagga eller bita sig själv, gnugga in ansiktet i mattan, slicka sig eller åka kana på rumpan med mera. Hundar som visar det här beteendet kan lida mer än man tror. Och problemen lär inte gå över av sig själva, så agera innan de växer sig större och hunden får lida än mer.

Håll koll på hudveck där bakterier och svampar kan trivas. Lys med lampa och torka ur vecken regelbundet. Om där är mycket gegg kan man torka ur med alsolsprit.

3. Finnar” eller skorpor

3. Har hunden röda ”finnar” eller skorpor kan det vara stafylokockbakterier som finns naturligt på huden som av någon anledning har ”fått fäste”. Du kan prova att schamponera hunden med receptfritt bakteriedödande hundschampo med klorhexidin. Går besvären över är allt gott. Om de kommer tillbaka måste orsaken utredas av veterinär.

4. Hot spots

4. Hot spots, eller fukteksem, kan dyka upp från en dag till en annan då bakterier vuxit till sig rekordsnabbt. Plötsligt kan ett 10 x 10 centimeter stort fuktande, kliande eksem blossa upp, speciellt där pälsen är tät, som till exempel på kinderna. Det finns alltid en utlösande orsak till hot spots: löss, allergi, sår men också långvarig fukt eller fukt efter bad.

Har hunden inte ont kan man prova att raka rent runt eksemet och tvätta med alsolsprit. Men ofta gör det så ont att hunden måste tas till veterinären för antibiotikabehandling.

5. Analsäcksinflammation

Om hunden åker kana på rumpan kan den ha drabbats av analsäcksinflammation. Analsäckarna sitter på ömse sidor om anus och lagrar ett illa-luktande sekret som töms när hunden bajsar eller blir rädd. Men det kan också vara fråga om allergi – hundar har extra mycket allergiceller i öron, tassar och rumpa – eller analfistlar. Veterinär bör kontaktas.

6. Rävskabb

Rävskabb är vanligare än man kanske tror och ger hudproblem. Och drabbar stadshundar, som ofta smittas av en annan hund. Någon räv behöver alltså inte vara inblandad. Det finns inget receptfritt medel mot rävskabb. Hunden måste tas till veterinär.

7. Knölar

Det går inte att skilja en vanlig fettknöl från en elakartad tumör, så om du upptäcker en knut eller knöl på din hund, be om ett cellprov hos veterinären. Det går snabbt och ger bra information. Och görs när hunden är vaken, den behöver inte ens lugnande.

Kanske vill du också läsa om Hund i vinterbil – hur funkar det?

Tips! Gör din egen tassalva

 

 

Aktuellt