7 tips om du ska börja cykla med hunden

7 tips om du ska börja cykla med hunden

Vill du ge din hund bättre kondition utan att själv behöva springa lika fort och lika länge? Börja cykla med hunden. Men ta det försiktigt och läs våra tips innan ni ger er i väg.

Kom igång och börja cykla med din hund

Att cykla är härligt! Och det ger mycket bra motion, både för hund och ägare. Cykling är till exempel ett vanligt sätt för jägare att låta sina jakthundar komma i form. Dessa ska klara av långa pass i skogen. Men alla hundar behöver sin motion, och det är kul att variera.

Vill du börja cykla med din hund? Här följer några goda råd så att det blir trevligt och kul för er båda:

1. Om du tänker ha hunden kopplad när ni cyklar, börjar du med att leda cykeln när ni promenerar. Alltid med hunden på cykelns högra sida.

2. Rasta av hunden ordentligt innan ni börjar gå med cykeln. Vänj hunden vid att cykeln betyder ”arbete”, att hunden har en uppgift när du plockar fram cykeln.

3. Var noga med att kommunicera med hunden i början, styr den rätt hela tiden. Lagom avstånd från cykeln och så mycket i jämnhöjd som möjligt.

4. Nästa steg är att skaffa en ”hundhållare” till cykeln. Här finns olika märken att välja mellan. Prova dig fram till en hållare som passar just dig och ditt sätt att cykla. Ett vanligt problem är att man kan slå foten i hållaren. Du vinner på att prova dig fram, i stället för att köpa ”osett” på internet.

5. När du sätter fast hundens koppel i hållaren (som har någon form av dämpning) backar du i träningen och leder cykeln en kort sträcka första gången, längre andra och så vidare.

6. När det är dags att cykla gör du samma sak. Börja så enkelt som möjligt och beröm hundens framsteg.

7. Efter en tids tränande är det klart. Hunden vet vad som gäller och ni kan börja cykelträna på riktigt. Glöm inte att alltid rasta av hunden innan fyspasset börjar.

 

 

 

Aktuellt