7 tips inför vandringen

7 tips inför vandringen

Att vandra i skog eller fjällmiljö har blivit allt populärare och har seglat upp i topp bland svenskarnas favoritaktiviteter under semestern. Ett äventyr som med fördel kan upplevas tillsammans med din hund under sommaren och hösten. Att vandra med hund bidrar till massor av glädje men det krävs en del förberedelser innan ni kan ge er iväg. Royal Canins veterinär Karin Eliasson tipsar om hur du förbereder din hund och skapar bästa möjliga förutsättningar för en lyckad vandringssemester.

1. Förberedelse A och O

Även för kortare vandringar är planering och förberedelse A och O. Tänk på att en hund som vanligtvis inte får mer än några kilometers promenad per dag troligtvis inte kommer att klara av långa och ansträngande vandringar i skog och terräng. Anpassa vandringens längd efter din hunds kondition, ras och hälsa. 

2. Mer mat

Vid längre vandringar förbrukar hundar mer energi än vanligt och du kan behöva anpassa mängden mat efter aktivitetsnivån. För att undvika magtarmstörningar är det bra om man kan fortsätta med samma mat som hunden är van vid hemma. Har du ett bra kvalitativt foder kan det räcka att öka mängden lite. Vid behov finns det också olika energitillskott på marknaden. 

3. Släck törsten på kommando

Kom ihåg att ta med vatten till både dig och din hund. Många hundar är inte så pigga på att dricka under vandringen. För att säkerställa att din hund får i sig tillräckligt med vätska och dricker när tillfälle ges, kan det vara bra att lära hunden ett ”drick-kommando”. Att smula ner en köttbulle i vattnet kan underlätta viljan att dricka. Ett annat tips kan vara att ta med sig våtfoder, det finns i smidiga portionspåsar.
Hundar svettas inte som vi, så tänk också på att din hund kan behöva hjälp med att kyla ner sig.

4. Vänj hunden vid klövjeväskor

Vissa låter hunden bära klövjeväskor med exempelvis sitt eget hundfoder. Det är viktigt att väskorna är anpassade och sitter rätt anatomiskt.
Börja gärna öva med tomma klövjeväskor. Därefter kan du successivt öka lasten till max 25 procent av hundens vikt, men var noga med att inte överbelasta hunden och tänk på att det finns individuella skillnader. Var uppmärksam på att det ska vara jämvikt på båda sidorna. Kom ihåg att extra vikt utgör  en extra belastning för ben och leder, och ska endast göras av friska vuxna hundar som fått träna i förväg.
En utbildad hundfysioterapeut kan hjälpa dig och din hund om du är osäker. Packa gärna fodret i vattentäta portionspåsar, då är det lättare att fördela vikten jämnt och fodret håller sig torrt även om det regnar eller om hunden är badglad.

5. Slitage av tassar

Under långa vandringar kan hundens tassar slitas och bli ömma. Det kan därför vara bra att ha med sig hundskor som kan sättas på om terrängen är stenig, eller om hundens tassar blivit ömma.

6. Första övernattningen

Många hundar älskar att sova i tält! Vill du övernatta under vandringen bör du dock börja med att träna i hemmiljön. Genom att tälta första natten nära hemmet är det lätt att ta sig därifrån om något skulle hända. Det kan vara bra att täcka tältgolvet med ett liggunderlag så att hundens klor inte förstör tältet. Vissa hundar har sådan päls och sådant hårlag att de inte behöver något värmande över sig på natten, andra sover med filt eller hundtäcke. Det finns även anpassade sovsäckar.

7. Hundens hälsa kommer först

Observera att en hund som inte är i så bra fysisk form eller som inte är färdigvuxen inte bör följa med på en längre vandring. Inte heller en hund som lider utav ledbesvär eller andra krämpor som uppenbarar sig efter ansträngning. Glöm inte ta med Första hjälpen-kit med bland annat förband och sårtvätt till din hund. Det är också bra att i förebyggande syfte behandla hunden för att undvika fästingar.  

Källa: Royal Canin

Aktuellt