7 tips för seniorens hjärngympa
Foto: Getty Images

7 tips för seniorens hjärngympa

Liksom för oss människor så försämras även hundens kropp och sinnen med åldern. Här tipsar vi om hur du kan anpassa aktiviteterna så att den gamle ändå får använda sina förmågor.

1. Nos-jobb

Den enklaste aktiveringen av hunden är nog att ge den en sökuppgift. Det kan man göra hemma i vardagsrummet eller ute under promenaden. Göm gott doftande godis som hunden får söka reda på. Men även doftsinnet kan försvagas med tiden så uppgiften kan behöva göras enklare än tidigare.  

2. Försvåra

Funkar luktsinnet fint så kan du göra sökandet efter godis eller leksak svårare genom att gömma det eftertraktade lite högre upp. Kanske på en lägre stol eller i ett träd/buske om ni är utomhus. En rolig grej är att lägga det smaskiga godiset inlindat i en handduk. Här får hunden tänka till för att buffa, knuffa och dra fram det ätbara ur handduken.

3. Vacker tass

Kanske har du aldrig brytt dig om att lära din hund trix som vacker tass, att skälla eller hämta tofflorna i utbyte mot något gott. Det kanske är nu på äldre dagar som de här konsterna kan tränas in för att hunden ska få lite hjärngympa. För visst kan man lära gamla hundar nya grejer.

4. Gå på kurs

Även en äldre hund kan tycka om att gå på kurs. Nosework eller viltspår klarar de flesta äldre hundar av rent fysiskt. I dessa aktiviteter är sinnena påkopplade och ger mental stimulans. Rallylydnad behöver inte vara så fartfyllt som det låter utan den äldre hunden kan på ett lugnt sätt gå tillsammans med dig och utföra de olika momenten.

5. Förstärk med handen

Med åren följer ofta hörselnedsättning. Börja i tid med att förstärka ditt tal med ett handtecken. När du ber hunden ligga så kan du till exempel föra handen mot marken. En arm rakt upp kan betyda sitt och så vidare. Kom överens med övriga familjen om vilka tecken som ni ska använda i de olika situationerna.

7. Träna balans

När senioren inte har lika mycket klipp i stegen som i unga år så ska längden på promenaden anpassas efter ork och kropp. Byt ut de längre sträckorna mot till exempel lugna vändor i skogen. Kliv över grenar och strosa en stund i blåbärsris och i lätta sluttningar. Bra för balans, muskler, leder och huvudet.

8. Sitt och titta

Bara för att promenadsträckorna blir kortare och aktiviteterna lugnare så behöver man ju inte gå hem och stanna inomhus bara för att orken tryter. Sitt ner tillsammans en stund, på en stubbe eller parkbänk, och bara filosofera, lyssna på fåglarna och klia under hakan. Dina berörningar frigör må-bra-hormonet oxytocin både hos dig och hunden, något som gör gott för er båda.