7 av 10 firar hundens födelsedag

7 av 10 firar hundens födelsedag

Hunden är Sveriges mest populära husdjur. Det visar sig också när svenska hundar fyller år. Enligt en ny undersökning från hundmatsproducenten Doggy firar 7 av 10 svenskar sin hund på födelsedagen. Även om det finns geografiska skillnader är de flesta hundägare överens: hundår är värda att fira.

Med över en miljon hundar i landet är det bara att konstatera: hunden är inte bara en fyrbent följeslagare, utan räknas också av många som en riktigt kär familjemedlem. För så många som 7 av 10 svenska hundägare är det självklart att fira hundens födelsedag. Det visar en ny undersökning som  Doggy låtit genomföra.

Festligast i städerna

Undersökningen visar på några intressanta skillnader vad gäller firandet runt om i landet. Andelen som firar sin hunds födelsedag är störst i storstäder, där 81% av hundägarna celebrerar på den stora dagen. Ju mindre stad, desto färre födelsedagskalas för vovvarna. På landsbygden uppger 57% att de firar hundens födelsedag.

Yngre firar mest

Siffrorna berättar också om att husse och mattes ålder spelar in – yngre generationer firar hunden i större utsträckning. I åldrarna 15–24 år är det hela 81% av hundägarna som firar sin hund, medan siffran sjunker till 67% i åldrarna 65–75. En anledning kan kanske vara en förändrad syn på hunden i det svenska samhället. En annan möjlig förklaring kan vara att födelsedagar generellt inte väcker lika mycket uppståndelse senare i livet.

Undersökningen genomfördes under våren 2021 via Norstats guldpanel. 1000 kvinnor och män i åldrarna 15–75 år har svarat, och alla svarande har en eller flera hundar i hushållet som de har fullt eller delat ansvar för.

Källa: Doggy

Aktuellt