6 tips när din valp är i spökåldern

6 tips när din valp är i spökåldern

Blir valpen orolig, misstänksam och vill plötsligt inte riktigt lyda dig? Din hund har nått spökåldern. Följ sex enkla råd och skapa trygghet åt din unga hund.

1. Fortsätt att umgås. Bryt inte kontakten med andra människor, hunden behöver lära sig att främlingar inte är farliga. Dra dock ned på påfrestningarna så att er träning inte får motsatt effekt.

2. Avdramatisera. Gå själv fram till föremålet valpen är rädd för och hantera det på ett avslappnat sätt, utan att göra någon stor affär av saken inför hunden.

3. Avled. Flytta valpens fokus från det upprörande momentet och var själv lugn och trygg. 

4. Beröm. Belöna hunden när den håller sig lugn.

5. Lek ljudligt. Träna valpen på att hantera ljud genom att exempelvis gömma godis under eller ovanpå vinglande kastrullock, eller lek intill en byggarbetsplats. Självfallet ska du inte gå så nära att hundens hörsel (eller din egen) kan skadas!

 

OBS.

Vi väljer nu att ta bort punkt 6 eftersom det inte längre anses vara något som appliceras vid hundträning. Men eftersom vi inte vill censurera (dessvärre har information om vem som ursprungligen skrev detta fallit bort – kan vara en gammal artikel) låter vi texten synas, om än utgråad.

6. Rangordna varsamt. I spökåldern börjar hunden att försöka klättra i rang. Då bör du som flockledare mycket varsamt och utan våld visa att det fortfarande är du som bestämmer.

Kanske vill du också läsa:
Så vet du att din hund blivit tonåring
När valpen blir slyngel – vad gör man?
4 snabba tips för tonårshunden

 

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret