6 stärkande snölekar

6 stärkande snölekar

De flesta hundar älskar att få leka – och att få leka med dig!  Även om hunden har en massa saker att roa sig med så är ju leken tillsammans den allra bästa. Och på köpet stärker den både kroppen och knoppen.

1.

HITTA RÄTT SNÖBOLL

Rulla några snöbollar och lägg ut på marken. Den sista snöbollen gömmer du godis i. Låt hunden nosa upp rätt snöboll och låt den få smaska i sig godiset. Tycker hunden det här är kul så krama fler snöbollar och lägg dem med längre avstånd mellan dem så räcker leken längre.

2.

KASTA LEKSAK

Ta med dig en av hundens favoritleksaker ut på promenaden. Gå till en öppen plats med härlig djupsnö. Kasta iväg saken och låt hunden söka reda på den i den djupa snön. Det ser jättehärligt ut när hunden kör ner huvudet och söker sig fram, man riktigt ser hur den njuter av att få snö i hela ansiktet.

3.

KLÄTTRA I SNÖDRIVOR

När plogbilar har gjort sitt så kan det ofta ligga kvar stora snöhögar i gatuhörnen. De här högarna är jätteroliga att springa uppför. Höga kullar av snö är dessutom riktigt roliga att åka kana utför, något som även hundar kan tycka är kul. Dock bör inte snöhögarna ligga i gatuhörnen om ni ska färdas utför i dem.

4.

FÖLJA JOHN

Kanske leken behöver lugnas ned lite. Trampa då upp en stig i snön och låt hunden gå bakom dig. Ge den ingen chans att smita förbi dig. Gå jättesakta, öka takten, spring en liten bit för att sen gå lugnt igen. Det här blir samtidigt träning för hunden att gå bakom dig och att gå i din takt.

5.

ÅKA SKIDOR

Att ta en tur på längdskidor tillsammans är mysigt. Kanske vill hunden dra efter lite träning. Då kan det bli fart om du har en större hund. Innan ni drar iväg så behöver hunden vänjas med att matte/husse har långa plankor på fötterna och viftar med pinnar. När hunden är bekväm med detta så är det bara att sätta på hunden selen och kliva ut i snön. Kolla innan vad som gäller i de kommunala skidspåren om att ha hund med sig. Tillåts inte hundar i spåret så gör ett eget i naturen!

6.

VAR ÄR VANTEN?

Ibland behöver inte leken gå så livat till. En lugnare grej är att ”tappa” till exempel vanten när ni går efter vägen eller stigen. Stanna upp en bit därifrån och låt hunden nosa på din andra vante. Kommendera ”sök” och visa riktningen med handen. Ge massor av glatt beröm och lite godis när hunden hittar den tappade vanten. Gör leken svårare genom att göra avståndet längre så att inte vanten är inom synhåll.

 

TÄNK PÅ ATT:

– värma upp muskler och leder med en promenad innan bus och lek.
– även om din hund inte brukar frysa så kan det bli kallt när det är minusgrader. Skönt blir det med ett värmande täcke under leken.

Aktuellt