6 saker som gör valpen konfunderad

Det är spännande att bli valpägare. Tänk vad mycket det finns att utforska för den lilla.

6 saker som gör valpen konfunderad

Det finns nästan inget sötare att titta på än när valpen utforskar livet.  Här är sex olika prylar som många valpar måste undersöka väldigt noggrant på det mest förtjusande sätt.

1. Dammsugare

Det är troligtvis mest ljudet från dammsugaren som förvirrar valparna – och kanske det faktum att vi människor drar omkring detta ”jättedjur” utan någon uppenbar anledning. Många valpar börjar skälla och hoppa runt dammsugaren. Vad är det där fr pryl egentligen? Men för de flesta valpar så går det över och de vänjer sig.

2. Speglar

Att titta på en valp som kollar in sig själv i en spegel är alltid underhållande. Somliga unga hundar förlorar intresset omedelbart, men andra försöker lista ut var den andra hunden verkligen befinner sig. De nosar på spegeln, men där finns ingen lukt? Kan den andra hunden vara bakom spegeln? Och vet de ens om att de ser en hund? Men roligast är de när de själva börjar göra konstiga rörelser som den där andra hunden härmar.

3. Teve

Vissa valpar är tydligt fascinerade av den märkliga apparaten som avger ljud och rörliga bilder. Deras nyfikenhet ökar ofta när de hör eller ser en annan hund (eller varg) på skärmen. Se bara hur din valp reagerar om ljudet av en ylande varg kommer från teven. Om du inte tror på oss, försök att titta på en hundshow med din valp i rummet. Det är en fascinerande upplevelse.

4. Isbitar

Det finns något med isbitar som förvirrar men också exalterar en liten valp som håller på att undersöka världen och lära sig hur allt fungerar. Isen är kall och hal och gör många valpar förtjusta när de upptäcker att den är ätbar. Om din valp är uttråkad eller kanske lite för busig, är en isbit en enkel leksak som kommer att underhålla hen. Låt dock aldrig din lilla kompis tugga på en isbit utan tillsyn.

5. Sopborsten

Precis som dammsugare får sopborstar ofta hundar att hoppa och skälla, så funkar det också med sopborsten. De springer mot den och liksom attackerar. Trots att borsten är tyst, så reagerar ofta hundar på samma vis med en sopkvast som en dammsugare.

6. Telefoner

Vill du testa, låt bara någon hålla i telefonen som du själv ringer till. Ljudet av din röst, utan att du är där är en knepig upplevelse för valpen. Hur hänger det här ihop? Att höra en röst, särskilt en bekant, kommer från ”ingenstans” räcker för att förvirra alla unga djur. Vissa valpar svarar med  alltför söta huvudrörelser, de lutar huvudet åt ena hållet och verkligen lyssnar, sen åt andra och lyssnar än mer koncentrerat. Vad är det som händer?

För det mesta är valparnas reaktioner söta och utforskande – en förvånad skall eller en ett litet morr när de först ser något som sedan snabbt byts ut mot en självsäker lek när de inser det nya objektet inte är ett hot. Du bör dock alltid vara uppmärksam på hur din valp reagerar. Ser du minsta för tecken på nervositet eller rädsla, vänd snabbt situationen från negativ till positiv. Ha godis på handen och erbjud en rolig avledande lek. (Källa: AKC, Amerikanska kennelklubben)

 

Vill du se en film när en liten fralla ser sig själv i spegeln?

Se filmen här

Läs mer om konsten att välja rätt valp:

Välj rätt valp


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Att ge sin hund livskvalitet är äkta kärlek

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…