6 frågor till Anders Hallgren

6 frågor till Anders Hallgren

Att få bort straffandet och istället skapa en kärleksfull relation mellan hund och människa. Det har varit Anders Hallgrens viktigaste arbete.

Anders Hallgren är Sveriges första hundpsykolog. Han har skrivit många böcker och hjälpt många att få en bättre relation med sin hund. Nu är han aktuell med en ny bok, Hundpsykologi – en ny vetenskap.

Men själv har han ingen hund just nu. 

– Nej och kommer troligen inte att skaffa en, för jag klarar inte av sorgen när de dör. Men jag tar tidvis hand om en hund, Dessie, så livet är inte totalt sterilt.

Du är aktuell med din nya bok, Hundpsykologi – en ny vetenskap. 

– Ja, det är min senaste bok och den fokuserar på orsaken till problembeteende. Vad är det som gör att hunden beter sig som den gör? Det kan vara understimulering, smärta med mera.

Vem har nytta av att läsa din bok?

– Den är skriven så att de som är  intresserade av hundar och hundens psykologi och söker kunskaper men är även ett litteraturstöd till de som söker hjälp för sin hund. Boken är delvis en sammanfattning av mina tidigare böcker men innehåller också nytt. Det nya är analysmetoderna – hur jag går till väga som hundpsykolog för att hitta problemen och lösningarna. 

Vad önskar du åstadkomma med ditt arbete?

– Det är att varje hund ska få ett så lyckligt och kärleksfullt liv som möjligt under den korta, korta tid den lever. Hunden som individ och art ger oss människor så mycket, så vi har en skuld att betala tillbaka.

Vad skulle du säga vara det viktigaste du gjort i ditt arbete med hundar?

– Rent praktiskt så är det mental aktivering, något jag fann på redan tidigt. Sen den förändring som skett när det gäller att ha hund och mjuk uppfostran och träning. Att få bort en straffande uppfostran och skapa en kärleksfull relation.

Och vad har varit det roligaste?

– Det är erkännandet att vi inte ska straffa på olika sätt, utan att vi ska ha kärleksfulla relationer med våra hundar. Det är en stor förändring från förr. Tänk bara hur man förr avlivade problemhundar. Numera botar man dem. Det är en härlig känsla.

Vilket är ditt bästa råd till hundägaren?

– Var aktiv både fysiskt och psykiskt med hunden, satsa på både mental och fysisk aktivering. Och en massa kärlek!!!

Aktuellt