5 tips för grunderna i kloklippning

5 tips för grunderna i kloklippning

Kloklippning har ofta en tendens till att bli en stressad situation för många. Både hund och hundägare. Men så behöver det inte vara! Här ger vi goda råd som får dig att lyckas med kloklippningen.

Klorna måste skötas, så är det bara. Och om du har en liten valp där hemma är det lika bra att börja träna på en gång. Har du en äldre hund som inte gillar kloklippning kan du träna på samma vis.

Målsättningen till en början är att kloklippningen ska bli en mysig stund för er båda. Det finns flera knep som leder dit, här beskriver vi några av dem.

Tasshantering

Gör tasshanteringen till en fin stund tillsammans. Redan den första tiden, när du hämtat din valp och gosar med den, ta lite i tassarna, pilla lite försiktigt på klorna. Allt för att din hund ska vänja sig vid att man rör vid dem. Gör det här varje dag.

Positiv upplevelse

Låt klosaxen förknippas med något positivt. Låt den ligga framme när det är dags för mat. kanske precis bredvid matskålen? Lägg den bredvid när det är kul träning på gång.

Utnyttja gosestunden

När ni tränat tasshantering ett tag under gosestunden, tar du fram kloklipparen och låter den nudda klorna. Lägg sedan undan den. Första gången du klipper tar du bara en millimeter. Inte mer. Och bara på en klo. Nästa kväll kan du ta två. Försiktigt, säkert och lugnt.

Ha bra verktyg

En bra klotång är tillräckligt stor och vass för att enkelt klippa även en kraftig klo. Är du rädd att klippa för långt så går det bra att fila bort den sista biten, använd en grov nagelfil. Klon är lagom klippt när du ser en vit prick i mitten av kippytan. Du behöver inte klippa allt på en gång, klipp lite i taget om du känner dig osäker.

Klipp tillräckligt ofta

Hur ofta behöver man klippa klorna?  Svaret är att det är individuellt. Olika hundar sliter på klorna olika mycket. Det beror på vilka underlag de går på, asfalt eller mjuk skogsstig gör skillnad, sedan finns det andra faktorer som påverkar. Ofta slits klorna mindre om sommaren än om vintern. Men det beror på snötillgången…Det går alltså inte att säga att klipp klorna varje vecka – man måste se hur det är just för den egna hunden. Däremot bör man se över tassar och klor varje vecka!