5 tips för den gamla hunden

5 tips för den gamla hunden

Alla vovvar blir gamla, precis som vi människor. Och frågan är om inte hundar, liksom människor, blir allt äldre. En bättre vård och omsorg gör att även en hund lever längre. Här följer några enkla råd för en värdig och härlig ålderdom för din hund.

Ja vad ska man tänka på för att den äldre vovven ska må bra, för det är annorlunda med en äldre hund jämför med en yngling. Allt går lite långsammare, man har inte så bråttom i livet längre, kanske man fryser lättare, sover mer, orkar mindre. Det blir lite fler veterinärbesök för en åldrad kropp börjar krångla lite här och där. Här följer några enkla råd för en värdig och härlig ålderdom för din hund. För nu är det ändå tid att få njuta lite extra av livets goda.

Kortare promenader

Gå hellre fler kortare promenader än en lång. Ja, plötsligt är dagen där då kompisen efter tjugo minuters, ändå långsam promenad, sladdar efter. Det kan vara ett tecken på att det är dags att dela upp dagens promenader. Och kom ihåg, en äldre hund behöver inte lika mycket motion – men en äldre hund blir absolut lycklig av att få vara utomhus och nosa och få lite miljöombyte. Så tagga ner lite och ta det hela i hundens tempo. Man kan gärna sitta stilla vid en skogsdunge och spana tillsammans. Det är ingen dum aktivitet alls.

Aktivera hjärnan!

Små tips, roliga trick – visst gillar en äldre vovve utmaningar och bli själaglad när en lyckas. Ladda med er favoritbelöning och ha kul tillsammans. Nosework passar utmärkt för den lite långsammare och noggrannare hunden.

Värme och omsorg

Satsa på en mjuk härlig hundbädd. För visst fryser äldre hund lättare än unghunden. Se till att nattbädden (och dagbädden) är mjuk och varm så att inte lederna stelnar. Tänk också på detta om vintern, kanske lite värmande kläder behövs under årets kalare årstider. Och kanske du behöver ge en hjälpande hand när det är dags att ta sig ioch ut ur bilen. Vissa bygger speciella ramper för detta, det beror såklart på storlek på hund och styrka hos dig hur ni löser det hela.

Glöm inte tänderna

Se över dem extra mycket, en ond tand kan verkligen ställa till det. Så borsta, och ha koll! Gå till veterinären då det behövs.

Mat och annat gott

Kanske det är dags att byta till ett lågkalorifoder? Och försök att undvik att ge för mycket snask, mums och mellanmål. Inga ursäkter här! Överviktiga hundar mår inte bra, och en äldre vovve gör av med mindre energi än en unghund. Så se till att hunden är i form, då kommer hen leva längre och vara lyckligare.

 

I Härliga hund nr 4  har vi samlat tips och råd för att ge din grånos de bästa förutsättningarna att bli en pigg senior. Tidningen finns i butik nu (fram till den 28 april 2021) så missa inte den!

Du kan även köpa den här

Aktuellt