Skaffa hund? Vi listar fem sunda hundraser

Skaffa hund? Vi listar fem sunda hundraser

En frisk hund, utan rasbundna sjukdomar. Det är vad många hundägare önskar sig. Vissa raser är mer drabbade av hälsoproblem än andra. Här är fem förslag på sunda  hundraser som ligger bra till i statistiken.

Japansk spets

Det här är visserligen en liten ras men den är långt ifrån bräcklig. Den japanska spetsen är en skarp vakthund som också har stark flockkänsla. När det kommer till hälsan så är den i stort sett en frisk hund och tillhör lågriskraserna hos försäkringsbolagen. Det finns vissa knäledsproblem som innebär att knäskålen hoppar ur led. Rasklubben arbetar aktivt med att komma till rätta med de problemen.

Västgötaspets

En svensk goding och en av våra nationalraser. Västgötaspetsen är en ras som passar friluftsmänniskor perfekt. Som alla andra vallhundar är den samarbetsvillig och lättlärd. Hundarna som föds är friska med väldigt få problem som hanteras noggrant av den svenska moderklubben. En anledning till den goda hälsan är att hundarna inte avlas med exteriört fokus, menar rasklubben.

Bichon havanais

Känd för att vara lättlärd, glad och en riktig cirkushund. Bichon havanais är en idealisk sällskapshund, bland annat därför den i regel lever ett långt och friskt liv. Trots att den inte dras med några större hälsoproblem ser uppfödarna till att regelbundet undersöka föräldradjuren innan parning för hjärt- och ögonsjukdomar samt lösa knäleder – patella luxationer.

Schipperke

En liten robust vallare med mycket vakt som dessutom ofta är frisk som en nötkärna. Den här hunden tar gärna långa promenader med sin familj. Flocken är viktig för schipperken som ibland kan uppfattas avvaktande mot främlingar. God hälsa har följt rasen genom tiderna. Dock har njurproblem drabbat några individer och rasklubben har även tittat på förekomsten av epilepsi. Allt med syfte att fortsätta hålla hundarna friska.

Norsk buhund

Det här är en trevlig familjehund som har sitt ursprung på de norska gårdarna på landsbygden. Rasen passar inte bara på landet. Den är lättlärd och familjekär och kan med stor sannolikhet bli perfekt för den agilityintresserade hundägaren. Rasen är inte alls förädlad, det är en ursprunglig bondhund vilket är positivt för hälsan. De problem som finns är kopplade till höfterna men fallen har varit lindriga och inte ställt till med problem för individerna.

Aktuellt