5 sätt att höja valpens självkänsla

5 sätt att höja valpens självkänsla

Hur gör man för att träna upp självkänslan hos sin valp? Jo, man börjar med leken! Foto Getty Images

Det är bra att hjälpa valpen träna upp sin självkänsla. Och allt börjar med leken, det menar Jessica Mann, hundinstruktör och författare till boken Blygerhundar.

 

Hjälp valpen till god självkänsla

  • TRÄNA PÅ LJUD. Låt hunden slicka rent en kastrull med redskap som låter när de slår i kanten. Eller häll torra ärter i en pet-flaska som hunden får leka med. Börja på mjukt underlag och öka skramlet när hunden visar att det är ok.

 

  • TESTA OLIKA MATERIAL. Gör en liten hinderbana hemma med Ikeakassar, kuddar och annat på golvet så att hunden får testa att gå på olika material.

 

  • STÄRK KROPPSKÄNNEDOMEN. Balansera på stockar och stenar, lära sig backa, trassla ut kopplet från stolpar – allt sådant hjälper hunden att känna att de kan styra sina egna kroppar.

Foto Getty Images

 

  • JOBBA MED NOSEN. Jessica förespråkar att man skippar matskålen och i stället tränar sök på promenaden med hundmaten. Inomhus kan man utmana genom att lägga maten i muffinsformar med tennisbollar som ”lock” så att hunden får jobba lite. Eller att man slår in maten i tomma pappkartonger. Var inte för snabb med att hjälpa till.

Foto Pixabay

 

  • TRÄNA TRIX. Backa, gå slalom mellan benen, snurra – allt som stärker samarbetet är bra.

Foto Pixabay

 

 

Text Yasemin Bayramoglu

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret