5 frågor till Nina Steinbach: Jag längtar efter att träffa hundvänner

5 frågor till Nina Steinbach: Jag längtar efter att träffa hundvänner

I detta avsnitt av 5 frågor möter vi Nina Steinbach. Nina har fem golden retriever, Bindie, Ebba, Lykka, Tillie och den nya lilla valpen Tuva. Med dessa har hon rönt framgångar, både nationellt och internationellt, inom hundsporterna freestyle, HtM samt rallylydnad. 

Nina är även en efterfrågad föreläsare och tränare och håller många olika kurser för hund och deras mattar och hussar. Hon arbetar även som hundfysioterapeut.

Blir det tävlingar i sommar?

– Jag har en kull valpar hemma nu. De kommer åka iväg till sina nya hem i början av juni. En liten tjej stannar dock så det kommer att bli en del valpträning i sommar och det känns väldigt kul och inspirerande! Förhoppningsvis drar tävlingarna igång någon gång under sommaren. Det är vad jag i bakhuvudet och så smått inriktar vår träning mot. Med Lykka har jag förhoppningsvis några mästerskap på gång tillsammans med landslaget i höst och Tillie ska komma i tävlingsform igen efter mammaledigheten.

Hur motiverar du er träning utan tävlingar?

– Dels har jag grymma träningskompisar som peppar. Dels är jag inne i en period i träningen där jag håller på att bygga nya program i både HtM och freestyle till mina hundar. Det i sig är en motivation eftersom jag tycker det är så kul att utveckla programmen tillsammans med mina hundar.

Under detta år, vad har ni saknat?

-Vad gäller hund-biten av mitt liv så är det att tävlingar och helgkurser ska kunna återupptas. Inte för tävling eller träning i sig, utan för att kunna få chansen att träffa vänner från hela landet som vi brukar göra på dessa arrangemang.

Hur ser framtiden ut?

– Lykka och jag har förhoppningsvis EM och NM i heelwork to music i höst. Så där hoppas jag kunna gå ut och tävla med vårt nya program och göra det så bra vi bara kan.

Nästa år ska det blir kul att se vart Tuva, nya lilla valpen, och jag står vad gäller träning och tävling. Så troligen går jag ut och tävlar lite någon av de lägre klasserna i en eller två olika hundsporter med henne.

Jag har även planer på att själv vidareutbilda mig och att utöka min verksamhet med några nya kurser. Jag kommer även att jobba lite mer som hundfysioterapeut vid sidan av allt det andra jag håller på med inom hunderiet.

Har detta år gett några positiva effekter?

– Dels tror jag att många kanske kunnat landa lite i sin träning och hitta suget igen då jag ibland upplever att det är väldigt stort fokus på just att tävla. Sedan tror jag också att folk generellt har fått mer tid med sina hundar eftersom många jobbat hemma. Det är så klart en väldigt positiv sak.

Aktuellt